Hi, what are you looking for?

Mamak News

Kes tembak polis: Bharada dijanjikan upah RM303,000


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

JAKARTA: Inspektor Jeneral Ferdy Sambo didakwa menjanjikan upah satu bilion rupiah (RM303,000) kepada Bharada Richard Eliezer yang menembak mati anggota polis, Nofriansyah Yosua Hutabarat, 8 Julai lalu.       

Lapor Tribunnews, isteri Ferdy, Putri Chandrawati juga dikatakan menjanjikan untuk memberikan upah tersebut kepada suspek sejurus misi berjaya dilaksanakan. 

Pendedahan itu dibuat oleh bekas peguam Bharada, Deolipa Yumara menerusi sidang akhbar di kediamannya di Bandar Depok.  

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya, maklumat itu sudah diserahkan dalam Laporan Penyiasatan pihak polis. 

“Putri turut menjadi saksi suaminya mengenai bayaran upah yang dijanjikan. Namun, malangnya wang tersebut tidak diberikan dan hanya dijanjikan sahaja. 

“Ferdy juga menjanjikan upah 500 juta rupiah (RM151,000) kepada dua suspek lain,” katanya.  

Advertisement. Scroll to continue reading.

Deolipa berkata, bekas anak guamnya berada dalam tekanan selepas dirinya tidak lagi mewakilinya dalam perbicaraan nanti.

“Ini bukan pemalsuan dokumen, tetapi ada individu yang menyuruh dia supaya membatalkan lantikan saya sebagai peguam mewakili dirinya.

“Surat itu juga agak pelik sebab Bharada selama ini akan menulis dengan menyertakan tarikh, hari, jam dan minit. Bagaimanapun, surat itu hanya ditulis menggunakan komputer.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini menunjukkan dia dipaksa, tertekan atau ada unsur masuk campur,” jelasnya. 

Dalam pada itu, Ketua Polis Negara mengesahkan pihaknya akan menjalankan siasatan terhadap Ketua Jabatan Komunikasi dan Perhubungan Awam Polis Negara, Fahmi Alamsyah yang didakwa terlibat dalam kes pembunuhan itu. 

Fahmi dikatakan membantu dan menguruskan kes pembunuhan dengan bersuhabat bersama Ferdy selepas mangsa dibunuh. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum ini, Ferdy didakwa menjadi suspek utama selepas beliau dituduh cemburu dengan hubungan mesra antara isterinya dengan mangsa.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SEREMBAN – Keputusan sama ada Negeri Sembilan akan turut membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) serentak dengan pembubaran Parlimen...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Loretta Lynn Ikon Muzik “Country” meninggal dunia pada usia 90 tahun Loretta Lynn, yang merupakan seorang anak pelombong...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SHAH ALAM – Kejayaan pasukan bola sepak Universiti Teknologi Mara (UiTM), UiTM FC yang layak ke Piala Malaysia...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Polis Cari Waris Abang Tiri Kim Jong Un, Tuntut Barangan Peribadi Mendiang Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sepang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications