Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Kesan Tak Tidur Malam, Boleh Menyebabkan Diabetes Jenis 2 – Pakar


Kesan Tak Tidur Malam, Boleh Menyebabkan Diabetes Jenis 2 – Pakar

Jika anda rasa mengantuk di waktu pagi dan segar di waktu malam, anda mungkin seorang night owl, iaitu corak tidur atau chronotype yang membuatkan anda lebih cenderung ingin berjaga lewat dan tidur lebih lama di waktu pagi.

Jika anda mempunyai tabiat ini, anda mungkin mempunyai risiko tinggi untuk menghidapi diabetes jenis dua serta beberapa tabiat gaya hidup yang tidak sihat, menurut kajian baharu ditemui.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Demikian yang diperkatakan oleh felo penyelidik pasca doktoral di Brigham and Women’s Hospital dan Harvard Medical School di Boston, Sina Kianersi seperti yang dilapor CNN baru-baru ini.

“Apabila kami melihat hubungan antara chronotype dan diabetes, kami mendapati night owl mempunyai 72 peratus peningkatan risiko untuk menghidapi diabetes selama lapan tahun kajian kami dilakukan,” katanya.

Para pengkaji juga mendapati bahawa terdapat hubungan yang kuat antara gaya tidur “tidur lambat bangun lambat” dan kelakuan tidak sihat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Semuanya  diketahui menyumbang kepada penyakit kronik seperti diabetes jenis 2.

“Night owls secara keseluruhannya lebih berkemungkinan mempunyai diet yang buruk, kurang aktif secara fizikal, menggunakan alkohol dalam kuantiti yang lebih tinggi.

“Mempunyai BMI (indeks jisim badan) yang tidak sihat, merokok dan tidur kurang atau lebih daripada tujuh hingga sembilan jam itu disyorkan setiap malam,” kata Kianersi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Apabila Kianersi dan pasukannya mengambil kira tabiat tidak sihat daripada data, risiko night owls malam menghidap diabetes jenis 2 menurun kepada 19% berbanding dengan early birds, atau orang yang suka bangun dan tidur awal.

BACA JUGA: Hospital Al-Quds Terima Arahan Supaya Dikosongkan Dengan Segera – IFRC

“Walaupun selepas mengambil kira semua faktor gaya hidup, terdapat sedikit peningkatan risiko diabetes, menunjukkan bahawa mungkin terdapat beberapa kecenderungan genetik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia menyumbang kepada kedua-dua diabetes dan keutamaan petang atau kemungkinan faktor lain yang belum diambil kira,” kata Dr. Bhanu Prakash Kolla, pakar perubatan tidur di Pusat Perubatan Tidur di Mayo Clinic di Rochester, Minnesota. Dia tidak terlibat dalam kajian itu.

“Pengambilan utama ialah orang yang mempunyai keutamaan malam yang jelas harus menyedari risiko ini, menyederhanakan penggunaan alkohol mereka, menghapuskan merokok, meningkatkan aktiviti fizikal dan mendapatkan lebih banyak tidur dan menguruskan beberapa risiko ini sebaik mungkin,” kata Kolla dalam e-mel.

Apakah Chronotype Tidur Anda?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Semua orang mempunyai jam badan dalaman 24 jam, atau irama sirkadian yang mengawal pembebasan melatonin untuk menggalakkan tidur.

Chronotype tidur peribadi dianggap diwarisi, namun dengan beberapa kaedah, ia boleh diubah.

Jika anda seorang early birds, irama sirkadian anda mengeluarkan melatonin lebih awal daripada biasa, memberi tenaga kepada anda untuk menjadi paling aktif pada waktu pagi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tetapi, untuk night owls  jam badan dalaman merembeskan melatonin lebih lambat, menjadikan anda ‘perlahan’ di awal pagi sebelum mendorong lebih aktif pada waktu tengah hari dan petang.

Namun, bukan itu saja. Setiap sel dalam badan mempunyai irama sirkadian sendiri .

Ini termasuk apabila anda berasa lapar, membuang air besar, selain apabila anda berasa cukup bertenaga untuk bersenam dan sejauh mana sistem imun anda berfungsi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Apabila tidur mengganggu irama tersebut, badan tidak selari.

“Rembesan hormon boleh berubah kerana berjaga lewat, peraturan suhu badan kita boleh berubah, dan metabolisme boleh berubah secara negatif.

“Kami mendapat kesan domino, yang boleh meningkatkan risiko kami menghidap diabetes, penyakit kardiovaskular dan penyakit kronik yang lain,” kata Kianersi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Early birds mempunyai prestasi yang baik di sekolah dan lebih aktif di siang hari.

Ini dapat menjelaskan kenapa kajian mendapati bahawa mereka risiko penyakit kardiovaskular yang rendah, kata pakar.

Memadankan Jadual Dan Waktu Tidur Anda

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Annals of Internal Medicine mengikuti hampir 64,000 jururawat yang mengambil bahagian dalam Kajian Kesihatan Jururawat II, salah satu penyelidikan terbesar ke dalam faktor risiko penyakit kronik utama pada wanita.

Kajian itu mengumpul data selama lapan tahun bermula dari 2009 hingga 2017.

Ini termasuk choronotype yang dilaporkan sendiri, kualiti diet, berat badan dan BMI, masa tidur, tingkah laku merokok, penggunaan alkohol, aktiviti fizikal dan sejarah keluarga yang menghidap diabetes.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Data itu kemudiannya dikaitkan dengan rekod perubatan untuk menentukan siapa yang menghidap diabetes.

Walaupun penyelidik menemui perkaitan yang ketara antara menghidap diabetes pada night owls yang bekerja pada siang hari, mereka tidak menemui kaitan untuk night owls yang pergi bekerja pada lewat siang hari atau bekerja syif semalaman.

Penolong profesor perubatan di Sekolah Perubatan Harvard dan Pakar Epidemiologi Perubatan Bersekutu di Brigham dan hospital wanita. Tianyi Huang turut mengulas mengenai kajian ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Apabila choronotype tidak sama dengan waktu bekerja kami mendapati peningkatan risiko diabetes jenis dua.

“Itu adalah satu lagi penemuan yang sangat menarik yang menunjukkan bahawa penjadualan kerja yang lebih teratur boleh memberi manfaat,” katanya.

BACA JUGA: Khasiat Untuk Berjalan Kaki, Boleh Mengurangkan Risiko Kematian

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kajian itu bukanlah yang pertama mencari kaitan antara chronotype tidur lewat dan tingkah laku tidak sihat yang mungkin membawa kepada penyakit.

Satu yang diterbitkan pada bulan Jun mendapati night owls lebih berkemungkinan mati awal, kebanyakannya disebabkan tabiat buruk yang mereka lakukan apabila mereka berjaga malam, seperti minum (minuman beralkohol) dan merokok.

Kajian pada tahun 2022 menentukan night owls lebih tidak aktif, mempunyai tahap kecergasan aerobik yang lebih rendah dan kurang membakar lemak semasa rehat dan semasa aktif berbanding early birds.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Night owls juga lebih berkemungkinan tahan insulin, pelopor kepada diabetes. Night owls mempunyai tahap lemak badan visceral yang lebih tinggi di kawasan perut, faktor risiko utama untuk diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

“Sebahagian besar risiko menghidap diabetes adalah disebabkan oleh gaya hidup.

“Namun, kerana chronotype dibentuk oleh kedua-dua genetik kita dan persekitaran kita tahu bahawa night owls boleh mengurangkan risiko mereka dengan mengekalkan gaya hidup yang sihat,” kata Kianersi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: CNN

The post Kesan Tak Tidur Malam, Boleh Menyebabkan Diabetes Jenis 2 – Pakar appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Mamak News

0 SEMARANG: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun tular dalam media sosial kerana kepetahannya bertutur dalam bahasa Inggeris dengan loghat British. Kinara Arnintya Pratista,...

Mamak News

0 NAPLES: Seorang bekas pengedar dadah sanggup menyerahkan sebuah pulau buatan yang dimilikinya di luar pantai Dubai kepada pihak berkuasa Itali dengan harapan hukumannya...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications