Hi, what are you looking for?

Lifestyle

Ketahui Sejarah Ringkas Disebalik Pemberian Angpau Semasa Tahun Baru Cina


Apakah itu Angpau?

Ketahui Sejarah Ringkas Disebalik Pemberian Angpau Semasa Tahun Baru Cina. Antara benda yang selalu buat kanak-kanak (ok lah, sejujurnya kita yang sudah dewasa juga!) teruja semasa Tahun Baru Cina ialah angpau yang diberikan oleh uncle-uncle dan aunty-aunty di rumah yang dikunjungi. Tapi, tahukah anda apakah sejarah disebalik pemberian angpau ini?

Semestinya anda tahu angpau adalah sebuah pemberian yang berbentuk duit yang diletak ke dalam sebuah sampul surat kecil yang berwarna merah. Angpau selalunya diberi kepada kanak-kanak ataupun mereka yang sudah dewasa tapi belum berkahwin lagi dan hanya boleh diberi oleh pasangan suami isteri. Tetapi pernahkah anda terfikir kenapa tradisi ini sebegini?

Ketahui Sejarah Ringkas Disebalik Pemberian Angpau Semasa Tahun Baru Cina

Simbol kebahagiaan, nasib yang baik, dan kehidupan

Perayaan Tahun Baru Cina sering menggunakan warna merah dalam perayaan mereka sebab warna merah dipercayai simbol kebahagiaan, nasib yang bagus dan kehidupan dalam tradisi kaum Cina. Warna merah juga adalah simbol untuk menangkiskan roh jahat.

Angpau biasanya diberikan kepada mereka yang belum berkahwin, tanpa mengira umur penerima dan pendapatan, dan diberi oleh generasi sebelum mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdapat juga tradisi yang meluas bahawa wang tidak boleh diberikan dalam berempat, atau nombor empat tidak sepatutnya muncul dalam jumlah tersebut, seperti dalam 40, 400 dan 444, kerana sebutan kata ’empat’ adalah homophonous kepada perkataan ‘kematian’.

Secara tradisionalnya, pengirim akan menggunakan wang kertas baru di dalam sampul merah. Penerima tidak digalakkan untuk membuka ang pow mereka di depan pengirim sebab jika penerima membuat perkara tersebut, ia dianggap tidak sopan.

Asal usul pemberian angpau

Ia dikatakan semasa Dinasti Qin di China, orang tua akan mengumpul syiling dengan rentetan merah. Pada zaman purba, terdapat sejenis syaitan kecil yang dipanggil ‘Sui’. Setiap kali pada malam tahun baru, ia akan muncul secara senyap dan menyentuh kepala kanak-kanak yang sedar tidur.

Disebabkan ini, kanak-kanak tersebut takut dan menangis, dan juga mengalami sakit kepala. Oleh itu, untuk mengelakkan ‘sui’, orang pada zaman dulu tidak berani tidur pada malam tahun baru dan semua lampu yang dipasang pada masa itu dipanggil ‘Shou Sui’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Salah satu kisah dongeng yang berkait dengan cerita ini adalah tentang sebuah pasangan tua yang sangat menyayangi dengan anak lelaki mereka yang paling bongsu.

Pada malam tahun baru, akibat ketakutan ‘sui’ akan datang, mereka mengeluarkan lapan keping syiling tembaga untuk bermain dengan anak lelaki mereka untuk memastikan dia terjaga. Namun, anak mereka turut mengantuk dan pasangan tersebut terpaksa membiarkannya tidur.

Gambar sekadar hiasan.

Mereka turut meletakkan beg kertas berwarna merah yang mengandungi duit syiling tembaga di bawah bantal anak mereka yang tidur. Kedua-dua anak pasangan itu yang tertua turut berjaga sepanjang malam untuk memastikan adik mereka tidak dikunjung oleh ‘sui’ tersebut.

Tiba-tiba, pintu dan tingkap rumah terbuka akibat tiupan angin aneh, dan lampu lilin dipadamkan. Ternyata ‘sui’ tersebut hadir dan ia teringin untuk menyentuh kepala adik mereka yang sedang tidur.

Sebelum ‘sui’ tersebut berjaya menyentuh kepala adik mereka, bantal adik mereka tiba-tiba cerah dengan cahaya keemasan dan turut menakutkan ‘sui’ itu. Kesan eksorisme ‘kertas merah yang membungkus syiling tembaga’ turut tersebar di China setelah itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wang yang mencegah roh jahat

Semenjak itu, wang yang digunakan dirujuk sebagai wang yang mencegahkan roh-roh jahat dan dipercayai melindungi orang dari generasi muda dari penyakit dan kematian.

Sampul merah turut diguna apabila percetakan menjadi kebiasaan dan juga sebab duit syiling mulai tidak mempunyai lubang pada pertengahan syiling dan tidak boleh diikat dengan tali. Oleh itu, orang mula menggunakan wang yang boleh dilipat untuk menggantikan duit syiling dalam sampul merah.

Bila mulanya tradisi pemberian angpau?

Lebih 1,000 tahun yang lalu di China, ibu bapa memberikan anak-anak mereka 100 syiling yang dipanggil ‘yasuiqian’ dengan kepercayaan bahawa mereka akan hidup sehingga usia 100 tahun. Wang syiling biasanya diberikan pada malam tahun baru kepada kanak-kanak bertujuan untuk membeli pakaian atau untuk simpanan peribadi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Semasa Dinasti Song di China pada abad ke-12, pemberian wang sebagai hadiah menjadi amalan biasa. Ibu bapa akan memberi anak-anak mereka wang pada malam tahun baru dan kepada para penyambut yang datang memukul gendang dan gong serta mengucapkan selamat tahun baru sebagai harapan untuk nasib yang baik pada tahun baru.

Gambar sekadar hiasan.

Hanya pada akhir abad ke-19 (pada masa ini, percetakan sudah pun menjadi amalan) orang mula menggunakan sampul merah.

Kini, sampul merah ini digelar sebagai ‘hongbao’ dalam bahasa Mandarin dan Kantonis atau juga dikenali sebagai ‘angpau’ dalam bahasa Hokkien dan bukan tertakluk untuk penggunaan Tahun Baru Cina. Angpau juga diberi semasa majlis yang mengagumkan seperti majlis perkahwinan malah graduasi!

Gambar sekadar hiasan.

Bukan sekadar pemberian

Angpau adalah lebih daripada satu tradisi sampul merah. Ia adalah satu pertukaran yang baik dimana adanya pengharapan yang terbaik antara pemberi dan penerima sempena tahun baru dan membawa keluarga dan rakan bersama-sama.

Sekali setahun, lakukan yang terbaik untuk pulang ke rumah dan meluangkan masa dengan orang yang tersayang, terutamanya dengan ibu bapa serta datuk dan nenek anda. Xin Nian Kuai Le!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications