Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Mamak News

Kinara digeruni kerana bahasa Inggeris loghat British


SEMARANG: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun tular dalam media sosial kerana kepetahannya bertutur dalam bahasa Inggeris dengan loghat British.

Kinara Arnintya Pratista, merupakan seorang pencipta kandungan yang terkenal dari Semarang kerana sering memuat naik video di laman TikTok dan Instagram menemu bual penduduk dalam bahasa Inggeris.

Dalam aktiviti harian, Kinara mengakui lebih selesa berbahasa Inggeris berbanding bahasa Indonesia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dulu saya rasa bahasa Inggeris sangat sukar, tetapi kini bahasa Indonesia pula terasa susah. Oleh kerana sudah biasa berbahasa Inggeris, lebih mudah untuk berbual dengan orang dari luar negara,” kata Kinara ketika ditemui Kompas.com.

Pelajar darjah dua Sekolah Rendah Mondial itu mengakui bahasa Inggeris kini juga menjadi bahasa hariannya ketika berbual dengan bapa, adik-beradik dan rakan-rakan di sekolah.

Kinara berkata, selepas memuat naik videonya menemu bual warga asing dengan soalan bahasa Inggeris, terdapat banyak komen warga net yang mengatakan mereka seakan takut untuk berjumpa dengannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pun begitu, si cilik lincah berambut kerinting itu mengakui gemar membuat video sebegitu kerana boleh berkomunikasi dengan orang yang tidak dikenali dan mendapat kawan baharu.

“Saya tidak malu, saya gembira dapat kawan baru, jadi saya tidak sunyi. Jika terasa bosan, saya akan mengisi masa dengan mula menjawab komen melalui Instagram atau TikTok.

“Ini kerana ada banyak juga komen yang kelakar, contohnya ‘jangan pergi pusat beli-belah lagi kawan-kawan, awas ada Nawid cawangan Semarang’,” kata Kinara sambil tersenyum.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain gemar berkomunikasi dalam bahasa ketiga, Kinara mempunyai cita-cita menubuhkan sekolah bahasa Inggeris percuma untuk rakyat Indonesia.

“Saya mahu membina bangunan besar, seperti sekolah tetapi percuma. Jadi orang ramai boleh belajar bahasa Inggeris dengan mudah,” katanya.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement