Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Hiburan

Kisah epik konduktor muzik ‘dua alam’ dalam Maestro


FILEM arahan dan lakonan penghibur berbakat besar,  Bradley Cooper berjudul Maestro mula diluncurkan sekitar hujung 2023, namun impaknya masih berbahang sehingga kini, tambahan pula musim Oscar bakal menjelang tiba. 

Naskhah yang mengisahkan jatuh bangun kehidupan konduktor muzik terkemuka dunia, mendiang Leonard Bernstein tersebut merupakan antara pesaing sengit Anugerah Akademi ke-96 pada Mac nanti. 

Kalau ada ruang untuk menyifatkan kemenjadian Maestro di mata penulis, filem berkenaan barangkali antara kerja seni terbaik yang pernah dikongsikan Cooper kepada dunia. 

Buat mereka yang mengekori rapat naratif seni ditonjolkan Cooper menerusi filem-filem terdahulu seperti Licorice Pizza, Wet Hot American Summer, Silver Linings Playbook dan A Star Is Born, sukar untuk menidakkan kehebatan lakonan dan pengarahan lelaki itu dalam naskhah kali ini. 

Advertisement. Scroll to continue reading.
| Kampungmamakcom
Keserasian lakonan antara dua pelakon utama Cooper dan Mulligan merupakan antara penguat utama jalan cerita filem <em>Maestro<em>

Sinergi Cooper, Mulligan

Pertama sekali, dari segi sinergi atau keserasian dua watak utama iaitu Felicia Montealegre lakonan Carey Mulligan dan Bradley (Leonard Bernstein), mereka menjalankan tangggungjawab dengan cukup sempurna. 

Watak Montealegre dijayakan Mulligan sangat berbekas. Seperti dalam cerita sebenar, Mulligan menjadi epitome seorang wanita yang berkorban jiwa raga menjadi tulang belakang suaminya biarpun terpaksa menelan pahit bahawa si lelaki itu bermain kayu tiga. 

Bermain kayu tiga bukan dengan wanita lain tetapi dengan kaum sejenis. Itu ‘penyakit’ yang sukar dipadam Bernstein walaupun sudah menggalas status suami dan memiliki tiga orang anak, Jamie, Alexander dan Nina. 

Cooper sebagai Leonard juga langsung tidak mengecewakan. Gambaran karakter seorang lelaki agung yang tersepit antara kedangkalan hidup dan kemasyuran profesi maestro menjadi satu lagi pembuktian bahawa manusia tidak pernah sempurna. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dari kaca mata umum, sesiapa pun mungkin dilihat menjalani kehidupan yang serba mewah, bergaya dan selalu mengukir senyuman tetapi sengsara gejolak jiwa, hanya diri sendiri dan Tuhan yang tahu. 

Hidung buatan 

Pemilihan Cooper sebagai Bernstein dan Mulligan sebagai sebagai isterinya sangat bertepatan. Ditambah juga dengan watak pembantu, David Oppenheim (lakonan Matt Bomer) iaitu ‘teman’ Bernstein cukup memberikan dampak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, pada hemat peribadi penulis, kalaulah Cooper hanya memberi fokus melantunkan watak Bernstein dan urusan pengarahan diserahkan kepada orang lain, barangkali Maestro akan lain kejadiannya.

| Kampungmamakcom
Lakonan dan arahan Bradley Cooper dalam filem Maestro menguatkan lagi kredibiliti lelaki itu dalam dunia sinema global

Segelintir pengkritik mempersoalkan penggunaan hidung prostetik (buatan) oleh Cooper sepanjang memainkan karakter Bernstein. Bagi penulis, kalau itu tidak mencacatkan perjalanan filem, mengapa tidak. 

Bernstein berdarah Yahudi dan orang Yahudi memang dari segi fizikal memiliki saiz hidung dengan lebih besar berbanding bangsa lain. 

Dari permainan muzik, sinematografi, lakon layar dan perihal signifikan lain dalam memastikan kelestarian sesebuah filem biopik, semua elemen itu duduk serta berdiri cemerlang dalam Maestro

Keseluruhannya, Maestro sebuah naskhah berstatus biopik yang wajar menjadi tontonan peminat sinema, bahkan antara yang terbaik untuk tahun 2023.

Advertisement. Scroll to continue reading.
| Kampungmamakcom
Aksi sebagai konduktor muzik membuatkan ramai merinding oleh Bradley Cooper ketika mengendalikan persembahan <em>Resurrection Symphony<em> di Ely Cathedral England


Sumber: Kosmo Online

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement