Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

‘Kita Mesti Berfikiran New York Tetapi Berjiwa Mekah’


Kita Mesti Berfikiran New York Tetapi Berjiwa Mekah – Ahmad Zahid

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan graduan yang berkualiti dilahirkan daripada keseimbangan antara kesejahteraan fizikal dan rohani.

Menurutnya, difahamkan keseimbangan tersebut dipercayai berupaya melahirkan keberhasilan seimbang yang menyentuh elemen duniawi dan ukhrawi serentak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya sering berceramah, bahawa kita mesti berfikiran New York tetapi berjiwa Mekah, ertinya berlaku keseimbangan dan kita mahu kemajuan dalam masa yang sama kita mempertahankan agama,” katanya.

Ahmad Zahid berkata bagi mengelakkan berlaku ketidakseimbangan, trasformasi akan dilakukan di institusi pendidikan pra-sekolah, Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), institusi TVET, Universiti Kuala Lumpur (UniKL) dan Universiti Poly-Tech MARA (UPTM), di bawah Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW).

“Kombinasi soal keterampilan, kemahiran dan nilai akademik. Kadang-kadang orang lihat hanya nilai akademik. Kita lakukan transformasi kepada kerjaya pekerja kolar putih dan kolar biru.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ramai yang dulu memandang rendah kepada pekerja kolar biru. Mereka mahu anak-anak menjadi ahli profesional. Sebenarnya dari segi pendapatan, pekerjaan kolar biru memberikan pulangan kerjaya yang cukup baik,” ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam program Agenda Awani yang bertajuk Pasca 100 hari Kerajaan Perpaduan yang berlangsung pada semalam.

Ahmad Zahid berkata KKDW melalui tujuh agensi, pelbagai jabatan dan kerjasama dengan pihak swasta akan merealisasikan penyediaan sistem pendidikan pra sekolah hingga ke peringkat universiti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: KKDW Peruntuk RM1.7 Juta Bagi Pelaksanaan Program Pendigitalan Usahawan Desa

Akui graduan tidak terima gaji setimpal dengan kelayakan

Dalam pada itu, Ahmad Zahid turut mengakui graduan pada masa kini tidak menerima gaji yang setimpal dengan kelayakan mereka dan  dipanggil sebagai missmatch.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ujarnya, disebabkan itu graduan yang dilahirkan oleh KKDW mesti disasarkan untuk mendapatkan gaji sekurang-kurangnya RM2,000.

Itu merupakan penanda aras kementerian walaupun graduan TVET mendapat tawaran kerja dengan gaji yang lebih baik.

“Lazimnya, keluaran TVET ini memperoleh lebih daripada itu sebenarnya, kerana kemahiran mereka memerlukan produktiviti yang tinggi pada pihak syarikat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Itu sebabnya Yang Amat Berhormat Perdana Menteri memberi penekanan bahawa TVET mesti bekerjasama dengan pihak swasta,” jelasnya.

Ahmad Zahid turut berharap kesemua agensi berkaitan akan memberi kerjasama untuk merealisasikan program KKDW dalam membantu rakyat.

Ujar Zahid, fokus tersebut bukan hanya di kawasan desa namun akan diberikan kepada seluruh rakyat supaya segala keperluan penting dapat di tampung tanpa masalah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Petikan kenyataan tersebut boleh dirujuk melalui video di bawah pada durasi 24:20.

Sumber: Awani

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement