Hi, what are you looking for?

Mamak News

KKD pastikan video tular ajaran sesat disekat


KUALA LUMPUR – Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) akan memastikan penularan video berhubung ajaran sesat dalam media sosial akan disekat daripada diterima pengguna.

Menterinya, Ahmad Fahmi Fadzil berkata, pihaknya menerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan bekerjasama dengan majlis agama negeri bagi mengekang isu terbabit daripada berleluasa.

“Saya percaya kerjasama itu erat dan kita akan pastikan penularan ini bukan hanya dapat disekat, tetapi mereka yang terlibat juga boleh diambil tindakan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jadi itu antara sebab kenapa kita sentiasa beri peringatan untuk elak daripada menyebar bahan fitnah melibatkan perkauman, agama dan Institusi Diraja (3R),” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Indah Water Konsortium (IWK) Eco Park di Pantai Dalam, di sini hari ini.

Kata beliau, perkara itu akan terus dipantau dan SKMM akan berhubung segera dengan penyedia platform sekiranya menerima permohonan untuk tindakan lanjut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, katanya, terdapat beberapa platform yang dilihat kurang memuaskan serta tidak memberikan kerjasama yang baik.

“Saya lihat ada platform yang sangat proaktif dan memberi kerjasama seperti TikTok dan Facebook, tetapi ada juga yang kurang memuaskan seperti Twitter dan Telegram.

“Ketika ini, yang paling bermasalah adalah Telegram di mana bukan hanya isu penularan video, tetapi melibatkan sebaran maklumat,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, media melaporkan penyebaran ajaran sesat yang berlaku di sebuah pondok pesantren di Jawa Barat, Indonesia didakwa ‘menyanjungi Israel’.

Perkara itu mencetus kebimbangan selepas tular di media sosial memaparkan pengasas pusat pengajian itu melaksanakan solat sunat Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini yang dikatakan bertentangan dengan ajaran Islam.

Lebih mengejutkan, terdapat ramai rakyat Malaysia didakwa hadir dalam majlis kontroversi berkenaan. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang penyanyi cacat penglihatan dari Indonesia menerima kejutan besar apabila berjaya meraih Golden Buzzer dalam rancangan America’s Got Talent (AGT), baru-baru ini....

Mamak News

0 SPM: Berkat Doa Guru, Ibu Bapa Raih 11A+, 1A SUNGAI PETANI, 8 Jun (Bernama) — Pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 negeri...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew bantu ibu tunggal bertatu di sekitar Jakarta, Indonesia berikutan wanita berkenaan terpaksa menyara anaknya yang...

Sukan

0 MADRID – Penyerang antarabangsa Perancis, Karim Benzema akhirnya sah menyertai kelab juara Liga Arab Saudi, Al Ittihad selepas menandatangani kontrak selama tiga tahun...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications