Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Komited stabilkan harga, Indonesia tingkat import beras


JAKARTA: Indonesia merekodkan peningkatan mengimport bekalan beras dalam tempoh lapan bulan pertama tahun ini berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Harga beras global dilaporkan meningkat ke paras tertinggi dalam tempoh 15 tahun pada minggu lalu selepas pengeluar beras utama dunia, India melarang mengeksort bekalan beras bukan basmati untuk menjamin bekalan di negaranya.

Indonesia mengimport sebanyak 1.59 juta tan beras dari Januari hingga Ogos tahun ini, menurut Ketua Jabatan Statistik Indonesia, Amalia Adininggar Widyasanti, manakala lebih 429,000 tan beras diimport sepanjang tahun lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Beras yang diimport dari Januari hingga Ogos tahun ini sebenarnya lebih besar berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu,” katanya kepada media tempatan.

Kebanyakan beras yang diimport Indonesia datang dari negara jiran seperti Thailand dengan 802,000 tan beras dan Vietnam (674,000 tan).

Kerajaan Indonesia sebelum ini menetapkan kuota import sebanyak 2.3 juta tan beras pada tahun ini bagi mengekalkan kestabilan harga susulan gangguan pengeluaran bekalan akibat fenomena El Nino.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, Presiden Joko Widodo (Jokowi) menyifatkan proses import beras ketika ini merumitkan.

“Indonesia mahu mengukuhkan rizab strategik beras, namun proses mengimport ketika ini semakin sukar, sudah tidak seperti dulu,” ujarnya.

Pada Khamis lalu, Jokowi mengarahkan syarikat logistik milik kerajaan iaitu Bulog supaya mengeluarkan rizab ke pasaran bagi menurunkan harga beras.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Harga beras di seluruh Indonesia secara purata adalah 14,490 rupiah (RM4.42) sekilogram sehingga kelmarin.

Harga itu meningkat sebanyak 16 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu. – AFP


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 DILAHIRKAN dalam keluarga seni membolehkan Sara Ali Khan yang juga anak kepada aktor tersohor, Saif Ali Khan dengan mudahnya memasuki dunia hiburan. Namun...

Mamak News

0 Tindakan Murni Abang Kurier Tolong Lindungi Jemuran “Customer” Dari Hujan Dipuji Tindakan murni penghantar barangan dipuji selepas dia didapati membantu melindungi barangan pelanggan...

Sukan

0 BUKIT MERTAJAM – Pelumba Giant Cycling Team, Deng Penghai tetap meneruskan perjuangan pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari...

Lifestyle

0 KKM sedia hadapi ancaman pandemik penyakit X Ancaman Penyakit X Makin Hampir, Pakar Jangka 50 Juta Kematian Dan Lebih Bahaya Daripada Covid-19. Pakar...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications