Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Konflik Palestin-Israel: AS pula ‘lebih kuah dari sudu’


WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) kelmarin memaklumkan tiada sebarang perjanjian dicapai antara Israel dengan Hamas untuk melakukan gencatan senjata dan membebaskan tebusan yang ditahan.

White House menyatakan pihaknya kini masih berunding untuk mencapai persetujuan tersebut dan perlu mengambil kira pelbagai aspek.

“Kami masih belum mencapai apa-apa persetujuan setakat ini dan kami akan meneruskan perbincangan mengenainya,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Kebangsaan White House, Adrienne Watson menerusi platform X.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kenyataan White House itu secara tidak langsung membantah laporan yang didedahkan oleh Washington Post mengenai persetujuan gencatan senjata selama lima hari oleh Israel dan Hamas.

Akhbar itu sebelum ini melaporkan persetujuan setebal enam muka surat itu menunjukkan sejumlah tebusan wanita dan kanak-kanak akan dibebaskan beserta gencatan senjata.

Tidak menyatakan sumber, akhbar itu mendedahkan Hamas dan Palestin akan menghentikan serangan selama lima hari dan tebusan akan dibebaskan secara berperingkat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Israel sebelum ini berikrar untuk melenyapkan Hamas susulan serangan pada 7 oktober lalu.

Serangan bertubi-tubi tentera Zionis menyaksikan lebih 12,000 penduduk Gaza terbunuh dengan lebih 5,000 daripadanya adalah kanak-kanak.

Penasihat utama Presiden AS, Joe Biden juga memberitahu, mungkin serangan Israel dapat dihentikan jika Hamas membebaskan semua tebusan yang ditahan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bantuan kemanusiaan, bantuan bahan api boleh dibawa masuk dengan segera jika tebusan dibebaskan oleh Hamas,” kata Brett McGurk.

The post Konflik Palestin-Israel: AS pula ‘lebih kuah dari sudu’ appeared first on Utusan Malaysia.

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Putin Dakwa Perang Dunia 3 Sedang Berlaku Baru-baru ini, Presiden Rusia Vladimir Putin membuat dakwaan bahawa Perang Dunia 3 sedang berlaku pada ketika...

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications