Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Konflik Palestin-Israel: KKM sedia hantar pasukan perubatan apabila dibenarkan


PUTRAJAYA- Kementerian Kesihatan (KKM) bersedia menghantar pasukan perubatan ke Gaza, Palestin selain telah mengenal pasti pasukan yang boleh dimobilisasikan sebaik sahaja kebenaran diberikan.

Bagaimanapun, menurut KKM, buat masa ini, penghantaran pasukan perubatan belum dapat dilaksanakan kerana tidak dibenarkan ekoran mengambil kira keadaan semasa peperangan yang masih berlaku di Semenanjung Gaza.

“KKM bersedia dan telah mengenal pasti pasukan perubatan yang boleh dimobilisasikan sebaik sahaja kebenaran diberikan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pasukan perubatan itu juga akan didedahkan dengan latihan persediaan yang bersesuaian kerana akan terlibat dalam merawat mangsa-mangsa bencana peperangan,” katanya dalam satu kenyataan di sini tadi.

KKM berkata, penghantaran pasukan terbabit akan dibuat menerusi kerjasama Kementerian Luar Negeri dan agensi awam lain serta koordinasi oleh International Red Cresent.

Pada masa sama, KKM menjelaskan, pihaknya sentiasa mengikuti perkembangan di Gaza serta telah mengenal pasti keperluan bantuan kemanusiaan dan perubatan diperlukan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Menerusi maklumat disampaikan oleh Gaza-Medics Worldwide, daripada sejumlah 35 buah hospital terdapat di Semenanjung Gaza, satu per tiga telah musnah.

“Sehubungan itu, perlu ada usaha untuk memulih dan menambah baik kemudahan perkhidmatan perubatan di hospital-hospital yang masih beroperasi.

“Penambahan kemudahan itu bertujuan menampung keperluan perkhidmatan yang mendesak dan sangat diperlukan oleh rakyat di Gaza buat masa ini,” jelasnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, KKM turut mengambil langkah menyediakan bantuan kemudahan perubatan untuk dihantar ke Semenanjung Gaza, Palestin.

Katanya, usaha itu dibuat menerusi kerjasama dengan badan-badan bukan Kerajaan dan Kementerian Luar Negeri Malaysia.

“Bantuan tersebut antaranya alat consumable seperti syringe pump, suture, IV cannula, dressings dan bandage selain perkhidmatan neurosurgery dan surgical trauma.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia turut melibatkan kemudahan peralatan seperti ‘medical beds’ dan ubatan yang bersesuaian,” katanya.

Mengulas lanjut, KKM berkata, bantuan kemudahan perubatan pertama dari Malaysia telah dilaksanakan pada 3 November 2023 iaitu sebanyak 20 tan, manakala penerbangan kedua dibuat pada 11 November 2023 juga sebanyak 20 tan.

Jelasnya, KKM juga akan menghantar alat guna habis consumables dan ubat-ubatan dalam siri penghantaran bantuan ketiga dalam tempoh yang terdekat.- KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications