Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Konflik Palestin-Israel: Penduduk Gaza ikat mayat bawa turun guna tali


PETALING JAYA – Lebih 10,000 rakyat Palestin terbunuh dalam serangan ganas rejim Israel ke atas bumi Gaza sejak 7 Oktober lalu.

Menerusi perkongsian video oleh wartawan Palestin, Hani Abu Rezeq di Instagramnya hari ini, kelihatan beberapa penduduk Gaza membantu membawa turun mayat dari tingkat atas bangunan yang telah musnah dibom.

Menurutnya, mereka sudah kekurangan peralatan bagi mengangkat mayat namun terpaksa mengubah suai sendiri beberapa alat untuk dijadikan tapak membawa jenazah tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Memandangkan kami kekurangan peralatan, inilah cara penduduk Gaza membawa turun saudara mereka untuk dikebumikan selepas dibunuh oleh pesawat penjajah Israel,” katanya.

Kongsinya lagi, Bandar Gaza kini tidak seperti dahulu kerana hampir kesemua bangunan telah musnah dan runtuh.

“Keadaan semakin teruk. Pada Ahad lalu sebuah rumah kediaman di Bandar Gaza telah dibom dan musnah. Inilah keadaan di Gaza ketika ini,” jelasnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, Hani meminta orang ramai terutama pengguna media sosial untuk terus berkongsi keadaan di bumi Gaza dan buktikan kepada dunia betapa kejamnya Israel.

“Dengan liputan berterusan daripada anda di media sosial, anda tidak menyebarkan perkara negatif, anda menyebarkan kebenaran. Anda bukan seorang yang berdiam kerana anda seorang manusia yang membantu menghentikan pembunuhan beramai-ramai.

“Jangan berhenti. Setiap suara anda mampu membuat perubahan kepada rakyat Palestin,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Sukan

0 MANCHESTER – Pengurus Manchester City, Pep Guardiola mengakui pasukan itu perlu muhasabah diri bagi memastikan pemain-pemainnya tidak terlalu selesa dengan kejayaan dikecapi selama...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications