Hi, what are you looking for?

Mamak News

Koperasi perlu lebih berani terokai teknologi hijau


PETALING JAYA: Gerakan koperasi di negara ini perlu tampil lebih berani dalam menerokai teknologi hijau susulan peralihan minat masyarakat dunia kepada teknologi tersebut. 

Perkara itu juga sejajar dengan komitmen kerajaan apabila teknologi hijau sebagai pemacu pertumbuhan ekonomi negara ke arah pembangunan mapan. 

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Tan Sri Noh Omar berkata, banyak produk terhasil daripada inovasi teknologi hijau seperti kertas, tisu, makanan haiwan ternakan dan baja dapat dimanfaatkan gerakan koperasi dalam konteks model perniagaan baharu itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, peluang yang diberikan kepada koperasi melalui inisiatif swasta seperti ini dapat memperlihat keberanian koperasi seperti Koperasi Sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia Berhad (Koop Sahabat) dan Koperasi Perkhidmatan Setia Berhad (KOSETIA) untuk melibatkan diri dalam pelaburan berkonsepkan teknologi hijau dan mampan. 

“Saya mengharapkan usaha yang direncanakan ini akan membuahkan hasil yang baik demi kebaikan seluruh koperasi di negara ini. 

“Usaha ini melibatkan mereka yang mempunyai pengalaman dalam bidang masing-masing dan dengan muafakat kerjasama melibatkan kepakaran pelbagai akan mencetuskan impak memberi kesan jangka panjang kepada gerakan koperasi,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan Seminar Peluang Pemilikan Saham Dalam Syarikat Tersenarai Awam untuk Koperasi dan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Projek (MoU) Pembangunan Pusat Pengumpulan dan Pemprosesan Bahan Buangan Kelapa Sawit Seluruh Negara di sini hari ini . 

Sesi menandatangani itu membabitkan antara Nextgreen Global Berhad, Malaysian Green Technology and Climate Change Corporation (MGTC); KOOP Sahabat dan KOSETIA. 

Menurut Noh, pemimpin koperasi berpeluang untuk meneliti satu lagi peluang iaitu pemilikan saham dalam syarikat tersenarai awam iaitu Syarikat Nextgreen Global Berhad dan mempelopori teknologi hijau inovatif dengan menerapkan konsep sifar sisa dalam bentuk lestari serta sedang membangunkan Taman Teknologi Hijau (GTP) yang berkeluasan 410 ekar di Pekan, Pahang. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, GTP yang dibangunkan oleh Nextgreen ini dilengkapi dengan teknologi bersepadu (integrated technology) yang bermatlamat untuk memacu perkembangan ekonomi hijau dalam negara dan menjadi satu peluang besar terbuka untuk koperasi.

 “Malah, penglibatan MGTC, agensi di bawah Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) yang diberi mandat oleh kerajaan untuk memperkasakan pertumbuhan hijau, di samping menangani perubahan iklim ke arah kelestarian alam sekitar dilihat mampu berperanan untuk menjadi pemangkin kepada kejayaan projek yang dibangunkan syarikat ini.

“Pemikiran baharu dalam kalangan pemimpin koperasi iaitu keupayaan untuk memperbaharui model perniagaan koperasi masing-masing berdasarkan senario semasa memberikan impak besar terhadap perkembangan ekonomi semasa,” katanya. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

 Sementara itu, Pengerusi Lembaga Koop Sahabat, Mohd. Najib Mohd. Noor berkata, perkembangan dan signifikan industri kelapa sawit ditambah pula Malaysia yang merupakan negara kedua terbesar di dunia dalam menghasilkan minyak sawit menjadi antara sebab koperasinya melabur. 

Katanya, pihaknya melabur di dalam projek teknologi hijau industri kelapa sawit membabitkan pengurusan dan pelupusan sisa buangan tandan kosong kelapa sawit serta keperluan untuk mengorak langkah bagi melestarikan inisiatif negara ke arah Sifar Sisa.

“Sisa buangan buah tandan kosong kelapa sawit adalah merupakan sisa buangan paling besar bahkan perlu diuruskan untuk pelupusan sisa tersebut dengan sistematik dan baik. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini adalah untuk memastikan kelestarian industri dan alam sekitar. Sehubungan dengan itu, Koop Sahabat melihat kepada keperluan untuk mewujudkan pusat pengumpulan dan pemprosesan bahan buangan kelapa sawit ini. 

“Koop Sahabat juga berpendapat projek ini bakal memberi manfaat besar kepada industri kelapa sawit di Malaysia yang mana memberi peluang agar sisa buangan buah tandan kosong dapat diuruskan secara efektif dan teratur serta mampu menjadi industri hiliran yang dapat memberikan peluang janaan pendapatan kepada pelabur dan koperasi,” jelasnya. – UTUSAN ONLINE 

 

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Bersangka baik pada bulan puasa, tiada istilah terpaksa dalam diri saya.” Demikian respons ibu kepada penyampai radio dan pelawak, Shuib...

Travel

0 Langkawi antara destinasi pelancongan yang menjadi tumpuan ramai, malah pulau bebas cukai itu juga mempunyai banyak tarikan lain untuk dilawati. Nak cari penginapan...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa buah negeri sehingga pukul 6...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang lelaki dari wilayah Soppeng di Sulawesi Selatan ditahan polis selepas bertindak kejam membunuh bapa tirinya yang sedang tidur dengan menggunakan sebatang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications