Hi, what are you looking for?

Mamak News

Korea Utara Dilapor Kuat Kuasa Perintah Berkurung Selama Lima Hari


Korea Utara Dilapor Kuat Kuasa Perintah Berkurung Selama Lima Hari

PYONGYANG — Korea Utara dilaporkan telah menguatkuasakan perintah berkurung (lockdown)  selama lima hari terhadap penduduk Pyongyang mulai hari ini susulan peningkatan penyakit pernafasan.

Memetik laporan NK News, perkara itu dilaporkan menerusi satu notis yang dikeluarkan oleh pihak kerajaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam kenyataan tersebut, pihak berkuasa memaklumkan berlaku penyebaran penyakit termasuk di ibu negara itu namun tidak menjelaskannya secara terperinci.

Susulan itu, penduduk diarahkan untuk tinggal di rumah sehingga sekatan pergerakan berakhir pada Ahad ini.  Tambahan lagi, mereka perlu menghantar keputusan pemeriksaan suhu beberapa kali sehari, maklum kenyataan itu.

Pihak berkuasa juga bertegas akan menjatuhi hukuman mati dan notis keluar bandar bagi mana-mana ahli keluarga yang ditangkap menyebarkan berita tentang wabak itu dan cuba menjual ubat yang terhad di pasaran gelap.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA JUGA: COVID-19: China “Lockdown” Wuhan Semula, Lebih 800,000 Penduduk Di Arah Berkurung

Sementara itu, bandar-bandar lain masih belum menerima sebarang keputusan lanjut sama ada turut terlibat dalam sekatan pergerakan tersebut susulan kerajaan masih belum mengumumkan langkah baharu.

Sementara itu, Pemimpin Tertinggi Korea Utara, Kim Jong Un turut menggarahkan ribuan orang awam dan tentera untuk membentuk propaganda selama beberapa minggu sewaktu perarakan tentera yang dijadualkan berlangsung pada 8 Ferbuari nanti walaupun negara itu masih dilanda suhu yang sejuk.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, Korea Utara telah mengisytiharkan bahawa telah berjaya memerangi wabak COVID-19  pada Ogos lalu.

Notis yang sama turut dikeluarkan pada awal Mei 2022 apabila kes pandemik COVID-19 mula melonjak di seluruh negara berkenaan.

Sumber: NK News

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 BINTANG Manchester City, Newcastle United dan Manchester United dijangka menjadi pilihan kebanyakan pengurus untuk cuba mengatur perancangan terbaik bagi Fantasi Liga Perdana Inggeris...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Jabatan Insolvensi Malaysia sedang merangka beberapa cadangan pindaan terhadap Akta Insolvensi 1967 (Akta 360) bagi menambah baik sistem pentadbiran kebankrapan termasuk...

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications