Hi, what are you looking for?

Mamak News

Korea Utara sedia kerah 100,000 tentera ke Ukraine bantu Russia


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

MOSCOW: Dianggarkan 100,000 tentera Korea Utara bersedia dikerah bagi membantu pasukan askar Russia di Ukraine.

Pakar pertahanan Russia, Igor Korotchenko menyatakan, Russia ‘tidak seharusnya berasa malu’ untuk menerima bantuan daripada pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un.

“Jika pasukan tentera Korea Utara dengan sistem artileri mereka ingin membantu Russia di Ukraine, maka kita perlu beri lampu hijau kepada mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Mungkin sudah tiba masanya untuk memberi peluang kepada Korea Utara memenuhi kewajipan antarabangsanya,” kata Korotchenko.

Agensi berita Regnum sebelum ini melaporkan, Korea Utara bersedia menyediakan bantuan diplomasi kepada Russia termasuk membantu membaiki aset ketenteraan yang rosak dan mengerahkan pasukan tenteranya berperang di Ukraine.

Pyongyang memaklumkan, pasukan tenteranya akan ditempatkan di Donetsk dan Luhansk apabila Jong-un mengiktiraf kedua-dua wilayah itu sebagai negara merdeka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bahagian selatan Donetsk dan Luhansk atau dikenali sebagai Donbas dikuasai kumpulan pemisah yang disokong Moscow selama hampir lapan tahun.

“Korea Utara bersedia untuk mengerahkan 100,000 tenteranya ke Donbas. Pyongyang juga memaklumkan mereka akan menghantar unit taktikalnya bagi membantu askar Russia.

“Sebagai balasan, Russia mungkin boleh membekalkan sumber tenaga dan bijirin kepada Korea Utara yang ketika ini berdepan dengan krisis ekonomi dan kekurangan bekalan makanan,” jelas laporan tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. GEORGE TOWN – Seorang pesara kerajaan masih tidak dapat melupakan kenangannya ketika berkhidmat sebagai pembantu am di Tenaga...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. GAZA CITY: Insiden berbalas serangan ret antara Palestin dan Israel terus berlangsung di Gaza semalam, selepas sekurang-kurangnya 15...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA NERUS – Terengganu FC (TFC) mara ke final Piala FA buat kali pertama sejak 2011 apabila mengalahkan...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Selepas meraih sambutan hebat di Indonesia, filem adiwira yang diinspirasi daripada kisah legenda, Satria Dewa:...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications