Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

KPM nafi keluarkan lima hadis modul Hadis 40 Imam Nawawi


SHAH ALAM – Kementerian Pendidikan (KPM) menafikan sekerasnya dakwaan telah mengeluarkan lima hadis daripada Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi.

Menterinya, Fadhlina Sidek menegaskan pihaknya kini masih dalam proses bagi memuktamadkan hadis modul tersebut.

Kata beliau, ruang perlu diberikan kepada KPM dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi memperhalusi perkara itu secara terperinci.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini kerana kita mahu modul itu akan berjaya dilaksanakan untuk anak-anak Muslim dan sekolah agama di seluruh negara.

“Setakat ini perkara itu (lima hadis dikeluarkan) tidak betul dan sebarang perkembangan akan dimaklumkan kelak,” katanya ketika ditemui selepas program Town Hall Rakyat di Kompleks Karangkraf di sini, hari ini.

Terdahulu, media melaporkan Pengerusi Persatuan Hindu Agamam Ani Malaysia, Arun Dorasamy mendakwa KPM telah mengeluarkan lima hadis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Antara yang didakwa dikeluarkan termasuk hadis kelapan iaitu perintah Allah kepada Rasulullah S.A W untuk memerangi manusia yang belum bersaksi bahawa tiada tuhan selain Allah dan Muhammad utusan Allah sehingga mereka menerima Islam, mendirikan solat dan membayar zakat.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai kemungkinan ada hadis digugurkan, Fadhlina berkata, pihaknya masih dalam proses memuktamadkannya.

“Namanya juga adalah modul atau penghayatan dan kita perlu menelitinya secara menyeluruh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami sedang memuktamadkan dan tunggu pengumuman mengenainya nanti,” ujarnya. -KOSMO!ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Ternakan di negara ini dilaporkan bebas daripada penyakit Nipah di mana jangkitannya boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit selain...

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications