Hi, what are you looking for?

Mamak News

KPM teliti laksana K9, K11 untuk murid berkeperluan khas


SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Model Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Model Khas Komprehensif 11 (K11) khusus buat murid berkeperluan khas.

Ketua Pengarahnya, Datuk Pkharuddin Ghazali berkata, dalam mesyuarat terbaharu KPM, pihaknya memikirkan mengenai murid berkeperluan khas atau anak murid yang dikategorikan sebagai orang kurang upaya (OKU) yang ada di antara mereka yang tercicir dari pendidikan.

“Petang tadi kita bermesyuarat, kita sudah mula memikirkan supaya anak-anak OKU yang berada di sekolah rendah… ada yang mungkin tercicir kalau kita nak suruh dia pergi ke sekolah menengah yang agak jauh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“… sebab anak OKU ni sukar untuk diuruskan oleh ibu bapa yang mungkin pendapatannya rendah. Kalau kita tidak buat K9, K11 untuk peringkat perdana sekurang-kurangnya kita buat untuk anak-anak OKU.

“Jadi anak-anak OKU boleh berada di sekolah itu dari tahun satu hingga tingkatan lima, atau dari tahun satu hingga tingkatan tiga. Kita akan perincikan lagi pendekatan kita untuk kumpulan ini,” katanya kepada pemberita sempena Majlis Pertukaran Memorandum Persefahaman antara Bank Islam Malaysia Berhad dan Yayasan didik Negara serta Majlis Berbuka Puasa di Royale Chulan, di sini, tadi.

Turut hadir, Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek; Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Datuk Nik Nasarudin Mohd Zawawi; dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Bank Islam, Mohd Muazzam Mohamed. – KOSMO! ONLINE.

Advertisement. Scroll to continue reading.

 


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tengah-Tengah Malam Naik Notifikasi “Suspicious Person” Berdekatan Kereta, Rupanya… Seperti yang diketahui waktu malam sememangnya membuatkan bulu roma sesiapa sahaja berdiri kerana persekitaran...

Sukan

0 PETALING JAYA – Penyerang antarabangsa Colombia, Radamel Falcao dilaporkan sudah berada di Johor Bahru sekali gus menguatkan lagi spekulasi bakal bermain dalam kancah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Penyanyi Iman Troye menghadiahkan wang tunai RM300 kepada pelajar yang mencapai peningkatan dalam apa sahaja mata pelajaran bagi keputusan Sijil...

Mamak News

0 KUALA NERUS – Seorang mekanik maut setelah kereta Perodua Kancil dipandunya merempuh bahagian belakang sebuah jengkaut di Kampung Buluh Gading di sini, hari...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications