Hi, what are you looking for?

Lifestyle

KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi


3,061 jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan belum diisi

KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi. Menteri Pendidikan (KPM) Fadhlina Sidek mendedahkan sekolah di Sarawak mempunyai sebanyak 3,061 jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan yang belum diisi termasuk 30 kekosongan di kawasan Parlimen Julau.

Beliau memaklumkan perkara itu ketika diminta Ahli Parlimen Julau Datuk Larry Sng menyatakan jumlah kekosongan jawatan guru di Sarawak khususnya di kawasan Parlimen Julau.

KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi
KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi. Kredit: Dayak Daily

“Jumlah Pegawai Perkhidmatan Pendidikan bagi sekolah di bawah KPM di Sarawak ialah 42,987 setakat 30 April 2023, berbanding jumlah jawatan yang diisi iaitu 39,926.

Sarawak mempunyai 3,061 jawatan terbuka untuk Pegawai Perkhidmatan Pendidikan.

KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi

“Bagi kawasan Parlimen Julau, sehingga 30 April 2023, jumlah keseluruhan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan adalah seramai 692 orang berbanding jumlah jawatan yang diisi iaitu 662 orang guru.

Terdapat 30 kekosongan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di Parlimen Julau.

“KPM komited untuk terus memenuhi keperluan guru di seluruh negara bagi memastikan pengajaran dan pembelajaran berkesan,” kata Fadhlina semasa Waktu Soalan Menteri (MQT) di Parlimen di Kuala Lumpur pada Selasa (23 Mei).

Advertisement. Scroll to continue reading.
KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi

Beliau juga berkata KPM sentiasa memberi perhatian terhadap pengisian jawatan guru di sekolah rendah dan menengah di seluruh negara supaya pengajaran dan pembelajaran dapat dilaksanakan dengan berkesan di sekolah di bawah KPM.

Baca lagi artikel menarik:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang penyanyi cacat penglihatan dari Indonesia menerima kejutan besar apabila berjaya meraih Golden Buzzer dalam rancangan America’s Got Talent (AGT), baru-baru ini....

Mamak News

0 SPM: Berkat Doa Guru, Ibu Bapa Raih 11A+, 1A SUNGAI PETANI, 8 Jun (Bernama) — Pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 negeri...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew bantu ibu tunggal bertatu di sekitar Jakarta, Indonesia berikutan wanita berkenaan terpaksa menyara anaknya yang...

Mamak News

0 ISLAMABAD: Polis Pakistan secara rasmi menamakan bekas Perdana Menteri, Imran Khan sebagai bersubahat dalam satu kes pembunuhan berlaku Selasa lalu.   Imran, 70, didakwa...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications