Hi, what are you looking for?

Lifestyle

KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi


3,061 jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan belum diisi

KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi. Menteri Pendidikan (KPM) Fadhlina Sidek mendedahkan sekolah di Sarawak mempunyai sebanyak 3,061 jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan yang belum diisi termasuk 30 kekosongan di kawasan Parlimen Julau.

Beliau memaklumkan perkara itu ketika diminta Ahli Parlimen Julau Datuk Larry Sng menyatakan jumlah kekosongan jawatan guru di Sarawak khususnya di kawasan Parlimen Julau.

KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi
KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi. Kredit: Dayak Daily

“Jumlah Pegawai Perkhidmatan Pendidikan bagi sekolah di bawah KPM di Sarawak ialah 42,987 setakat 30 April 2023, berbanding jumlah jawatan yang diisi iaitu 39,926.

Sarawak mempunyai 3,061 jawatan terbuka untuk Pegawai Perkhidmatan Pendidikan.

KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi

“Bagi kawasan Parlimen Julau, sehingga 30 April 2023, jumlah keseluruhan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan adalah seramai 692 orang berbanding jumlah jawatan yang diisi iaitu 662 orang guru.

Terdapat 30 kekosongan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di Parlimen Julau.

“KPM komited untuk terus memenuhi keperluan guru di seluruh negara bagi memastikan pengajaran dan pembelajaran berkesan,” kata Fadhlina semasa Waktu Soalan Menteri (MQT) di Parlimen di Kuala Lumpur pada Selasa (23 Mei).

Advertisement. Scroll to continue reading.
KPM Umum Lebih 3000 Jawatan Kosong Guru Sekolah Di Sarawak Belum Diisi

Beliau juga berkata KPM sentiasa memberi perhatian terhadap pengisian jawatan guru di sekolah rendah dan menengah di seluruh negara supaya pengajaran dan pembelajaran dapat dilaksanakan dengan berkesan di sekolah di bawah KPM.

Baca lagi artikel menarik:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Murid 11 Tahun Maut Ditimpa Palang Gol Ketika Aktiviti Kurikulum BINTULU, 29 Sept (Bernama) — Seorang murid berusia 11 tahun meninggal dunia selepas...

Mamak News

0 MELAKA – Suasana di Karnival Udara Antarabangsa Melaka 2023 (KUAM 2023) dekat sini bertukar ‘panas’ apabila rata-rata pengunjung berasa tidak berpuas hati terpaksa...

Lifestyle

0 Boleh menyebabkan penyalahgunaan data peribadi pengguna. Ambil Langkah Drastik, Ini Sebab TikT Shop Kini Diharamkan Di Indonesia. Indonesia baru-baru ini telah mengambil langkah...

Mamak News

0 JAKARTA: Penyakit kardiovaskular atau dikenali sebagai penyakit jantung dilaporkan masih kekal menjadi penyebab utama kematian di Indonesia. Perkara itu ditegaskan oleh Pengarah Pencegahan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications