Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Kronologi Kes Syed Saddiq Berhubung Dana Armada


syed saddiq dana armada

Kronologi Kes Syed Saddiq Berhubung Dana Armada

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Bernama) — Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun dan dua sebatan serta denda RM10 juta oleh Mahkamah Tinggi di sini selepas beliau didapati bersalah atas empat pertuduhan berkaitan dana Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada).

Bekas Menteri Belia dan Sukan itu dijatuhi hukuman penjara tiga tahun dan satu sebatan bagi kesalahan bersubahat melakukan pecah amanah, dua tahun penjara dan satu sebatan bagi pertuduhan salah guna harta manakala bagi dua kesalahan pengubahan wang haram masing-masing dipenjara dua tahun dan denda RM5 juta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jika gagal membayar denda, Syed Saddiq, 30, boleh dipenjara empat tahun. Mahkamah memerintahkan hukuman penjara bermula hari ini namun membenarkan permohonan Syed Saddiq untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sementara rayuan difailkan di Mahkamah Rayuan.

Berikut adalah kronologi kes berkenaan:

22 Julai 2021 – Syed Saddiq didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas pertuduhan pecah amanah RM1 juta dan menyalahgunakan RM120,000 dana Armada untuk kempen Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Advertisement. Scroll to continue reading.

5 Ogos 2021 – Syed Saddiq didakwa atas dua pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM100,000 di Mahkamah Sesyen Johor Bahru dan mahkamah membenarkan kes itu dipindahkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur untuk dibicarakan bersama.

23 Ogos 2021 – Syed Saddiq memohon empat pertuduhan yang dihadapinya itu dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

25 Nov 2021 – Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan membenarkan permohonan itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

24 Mac 2022 – Pendakwaan kemuka dua pertuduhan pindaan berhubung kes pecah amanah dan menyalahgunakan wang milik Armada yang dihadapi Syed Saddiq dan beliau mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan itu.

BACA: Dana Armada: Syed Saddiq Dipenjara Tujuh Tahun, Denda RM10 Juta, Dua Sebatan

21 Jun 2022 – Perbicaran hari pertama kes Syed Saddiq yang menghadapi empat pertuduhan di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid.

Advertisement. Scroll to continue reading.

7 Julai 2022 – Pihak pembelaan memohon untuk mencabar kredibiliti saksi utama iaitu Rafiq Hakim Razali berikutan percanggahan dalam pernyataan saksi dan keterangan lisannya di mahkamah namun permohonan itu ditolak.

8 Julai 2022 – Syed Saddiq memohon maaf di mahkamah kerana memuat naik semula satu hantaran di laman media sosialnya berhubung perbicaraan kesnya itu.

21 Julai 2022 – Azhar mengingatkan orang awam supaya tidak melampaui batas dalam membuat sebarang kenyataan di media sosial berhubung kes itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

22 Julai 2022 – Syed Saddiq sekali lagi memohon mencabar kredibiliti saksi sama (Rafiq Hakim) susulan terdapat beberapa percanggahan dalam keterangan yang direkod oleh SPRM dan keterangan lisannya di mahkamah dan permohonan itu juga tidak dibenarkan.

27 Sept 2022 – Pihak pendakwaan menutup kes itu selepas memanggil 30 saksi untuk memberi keterangan.

6 Okt 2022 – Pihak pendakwaan dan pembelaan menyampaikan hujahan di akhir kes pendakwaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

28 Okt 2022 – Mahkamah Tinggi memerintahkan Syed Saddiq membela diri atas empat pertuduhan.

22 Feb 2023 – Syed Saddiq memberi keterangan dalam prosiding bela diri.

14 Mac 2023 – Pihak pembelaan menutup kes itu selepas memanggil empat saksi untuk memberi keterangan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

10 April 2023 – Pihak pembelaan dan pendakwaan menyampaikan hujahan di akhir kes pembelaan.

4 Sept 2023 – Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Syed Saddiq untuk mendapatkan sementara pasport bagi membolehkan beliau menghadiri forum kepimpinan belia di Indonesia.

Sumber: BERNAMA

Advertisement. Scroll to continue reading.

The post Kronologi Kes Syed Saddiq Berhubung Dana Armada appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 LIVERPOOL – Penyerang Liverpool, Darwin Nunez perlu membuktikan ketajamannya sama seperti dilakukannya ketika mewakili Uruguay menjelang aksi Liga Europa menentang LASK Linz di...

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications