Hi, what are you looking for?

Tempatan

Lambakan Papan Iklan Sepanjang Lebuhraya PLUS Rupanya Tidak Berlesen


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Jika anda melalui mana-mana laluan lebuh raya utama di seluruh negara, pastinya sudah maklum dengan kewujudan pelbagai papan iklan produk yang dipasang di tepi jalan.

Namun, terdapat kisah lain di sebalik berdirinya papan ‘billboard’ tersebut kerana kebanyakannya tidak mempunyai lesen atau permit sah daripada pihak berkuasa tempatan untuk memaparkan iklan di situ.

Lapor Utusan Malaysia, Majlis Bandaraya Seremban (MBS) telah mengambil tindakan drastik apabila pihak mereka telah membuat Operasi Menampal Notis Iklan tidak berlesen di papan tanda di tepi lebuh raya PLUS yang didapati tidak mempunyai permit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Maklum Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun meminta syarikat-syarikat yang meletakkan iklan mereka di papan iklan di sepanjang lebuh raya lebih bertanggungjawab dan memastikan syarikat pengiklanan dilantik mempunyai lesen daripada PBT untuk berbuat demikian.

Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan bahawa papan iklan haram yang dipasang kebanyakan tidak menepati standard spesifikasi dan sekaligus mengundang bahaya kepada pengguna lebuh raya.

Selain tidak mendapat kebenaran daripada pihak PBT, pemasangan struktur binaan iklan tersebut juga tidak membayar cukai taksiran selain tidak mendapatkan permit iklan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kebanyakan papan-papan tanda yang dipasang juga didapati telah menceroboh tanah berhampiran laluan lebuh raya sehingga menimbulkan isu dan masalah kepada pemilik tanah di kemudian hari.

“Setakat ini kita tampal notis dan pengiklan ini akan dihubungi untuk menyertai bengkel bagi memudah cara pengiklanan. Jika struktur tidak selamat, akan dirobohkan. Tetapi kalau selamat, tuan tanah akan dapat hasil, PBT dapat hasil, pengiklan juga dapat hasil. Namun, ia juga mesti mematuhi kriteria pengiklanan yang dibenarkan.” katanya lagi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. NEW YORK: Lelaki New Jersey yang dituduh menikam penulis kontroversi, Salman Rushdie memberitahu New York Post dalam satu...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Pelakon dan penyanyi popular Janna Nick terpaksa berputih mata apabila mengambil keputusan untuk melepaskan dua...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. IPOH – Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Perak mengesan kira-kira lapan ekor gajah liar berkeliaran...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LONDON – Chelsea dilaporkan sudah mula melakukan rundi­ngan dengan pengurus, Thomas Tuchel berhubung kontrak baharu yang bakal menyaksikan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications