Hi, what are you looking for?

Mamak News

Langkah Sheraton Jejas Prestasi Atlet


Ketidakstabilan politik selepas gerakan Langkah Sheraton pada tahun 2020 adalah antara faktor yang mempengaruhi prestasi atlet dalam permainan terkini, kata Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh

Beliau mengatakan kira-kira 220 atlet terjejas sepanjang empat tahun lalu disebabkan oleh kebuntuan politik yang mengganggu latihan mereka menjelang pertandingan.

Artikel Berkaitan:

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Setiap kali kita menukar perdana menteri dan menteri, pasti ada perubahan kepada ahli lembaga, bajet dan fokus.

“Pada tahun 2022, tidak ada peruntukan untuk Program Podium yang memaksa Majlis Sukan Malaysia (MSC) untuk mengatur semula program latihan bagi beberapa permainan,” katanya kepada Dewan Rakyat pada hari Khamis (25 Mei).

Dia juga berkata MSC terpaksa menggunakan bajet dalaman mereka sendiri untuk membayar elaun latihan dan gaji jurulatih untuk menghindari gangguan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya telah berbincang dengan atlet dan persatuan, dan mereka mengakui bahawa dalam empat tahun ini, negara kita sibuk dengan politik sementara negara jiran telah maju.

“Kita mesti mengakui bahawa selepas Langkah Sheraton, memang banyak usaha yang dilakukan oleh kerajaan ketika itu untuk membantu ekonomi, dan pendidikan, yang semuanya terganggu disebabkan oleh ketidakstabilan politik,” tambahnya.

hannah yeoh 1

Yeoh menjawab soalan dari Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas) yang bertanya tentang hubungan antara ketidakstabilan politik dan prestasi atletik serta cara mengatasinya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dia berkata bahawa kementerian telah meminta Kabinet untuk peruntukan yang dimaksudkan untuk program latihan di bawah Rancangan Malaysia ke-12 dengan mengalokasikan RM240 juta dari tahun 2022-2025.

Kementerian juga telah menubuhkan Jawatankuasa Road To Gold yang melibatkan bekas atlet, Persatuan Sukan Kebangsaan dan pentadbir sukan berpengalaman sebagai langkah untuk memastikan kestabilan meskipun kebuntuan politik yang mungkin berulang.

Dia berkata bahawa jawatankuasa itu juga akan bekerjasama dengan Majlis Olimpik Malaysia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dengan adanya Majlis Olimpik Malaysia, walaupun tiada menteri, jawatankuasa tetap berjalan dan tidak ada lagi gangguan kepada atlet kita,” kata Yeoh.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 VIENNA: Arab Saudi akan mengurangkan lagi pengeluaran minyak sebanyak satu juta tong sehari sebagai usaha menaikkan harga, biarpun wujud kebimbangan sekiranya berlaku kemelesetan....

Mamak News

0 Selepas itu, bilas larutan cuka dan basuh pakaian anda seperti biasa. Jika kotoran masih ada, anda mungkin perlu mengulangi proses tersebut. #2. Gunakan...

Sukan

0 ATLET para negara yang menggalas tugas ke temasya Sukan Para ASEAN (APG) 2023 Kemboja tidak berdepan sebarang ‘tekanan’ meskipun kontinjen Malaysia gagal mencapai...

Mamak News

3s NUNUKAN: Hujan lebat yang melanda sejak seminggu lalu menyebabkan paras air Sungai Sembakung melimpah sehingga mencetuskan banjir di tiga perkampungan di Nunukan, Kalimantan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications