Hi, what are you looking for?

Mamak News

Lari Dari Tahanan, Warga Malaysia Terlibat Skandal Penipuan, Rasuah Terbesar Tentera Laut Amerika Ditahan Semula


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Penjenayah Malaysia dalam skandal Navy AS berjaya ditangkap semula

Seorang ahli perniagaan Malaysia yang terlibat dalam skandal penipuan terbesar dalam sejarah Tentera Laut AS berjaya ditangkap semula selepas dia melarikan diri dari tahanan dua minggu lalu.

Suspek dilapork berjaya ditangkap di Venezuela ketika cuba menaiki penerbangan ke Rusia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dia sebelum ini dikesan telah memotong gelang pengawasan yang dipasang pada kakinya dan bertindak melarikan diri daripada tahanan rumah di California pada 4 September. Satu waran tangkap Interpool kemudian dikeluarkan ketika pihak berkuasa Amerika Syarikat bertungkus-lumus untuk menahannya semula.

Pada Rabu lalu, lelaki berusia 57 tahun itu berjaya ditangkap di lapangan terbang Simon Bolivar de Maiquetia oleh pihak berkuasa Venezuela.

Interpol berkata dia memasuki negara itu dari Mexico melalui persinggahan di Cuba. Badan polis antarabangsa intu mengesahkan suspek akan diekstradisi kembali ke AS.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Suspek melarikan diri dari tahanan rumah hanya beberapa minggu sebelum dia sepatutnya berdepan dengan hukuman diatas kesalahan yang dilakukannya.

Pada tahun 2015, dia telah mengaku atas tuduhan rasuah dan pernah menjadi saksi untuk pendakwa raya.

Pihak berkuasa telah membenarkan dia ditahan di rumahnya sendiri di San Diego selepas mengadu mengalami masalah kesihatan yang teruk sejak beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk kanser buah pinggang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penangkapan semula suspek dianggap sebagai babak tambahan baharu dalam skandal paling memalukan untuk Tentera Laut Amerika Syarikat.

Penangkapan semula adalah babak terbaru dalam skandal memalukan untuk Tentera Laut AS. Jabatan Kehakiman AS sebelum ini menyifatkan ia sebagai penipuan besar yang melibatkan puluhan juta dolar.

Suspek didakwa terlibat dengan skim rasuah yang beroperasi melalui syarikatnya yang berpangkalan di Singapura. Syarikatnya dikatakan memberi perkhidmatan kepada armada Pasifik Tentera Laut AS.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pendakwa raya berkata dia mengenakan bayaran berlebihan kepada tentera laut sehingga RM 160 juta dan memberi wang tunai kepada pegawai, jamuan makanan mewah, rokok, minuman keras yang jarang ditemui dan pesta seks di hotel mewah.

Dia ditangkap pada 2013, dan mengaku bersalah pada 2015 kerana menawarkan RM 2.2 juta rasuah kepada seorang pegawai tentera laut untuk memberinya kontrak kerja rasmi ke limbungan kapalnya.

Berpuluh-puluh pegawai tentera laut AS juga telah terlibat. Empat telah dijatuhkan hukuman setakat ini dan sekurang-kurangnya 27 kontraktor dan pegawai lain telah mengaku bersalah dan menerima rasuah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Terlibat Skandal Rasuah Terbesar Tentera Laut Amerika, Warga Malaysia Dilapor Lari Dari Tahanan Rumah

Sumber: BBC

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. JOHOR BAHRU – Banjir kilat yang melanda negeri ini menyaksikan seramai 128 mangsa daripada 40 keluarga di tiga...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SINGAPURA: Usaha meningkatkan taraf hidup golongan pekerja bergaji rendah bukan sekadar menetapkan gaji minimum yang mungkin boleh membawa...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Pada 15 September yang lalu, Wow! Malaysia Music Festival telah berlangsung di [e protected] bersempena dengan Hari Kebangsaan dan...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Kumpulan rock terkenal Indonesia, Slank bakal bertemu dengan peminat di Malaysia dalam Konsert 4 Dekad...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications