Hi, what are you looking for?

Mamak News

Latihan kecemasan Perisai Panthera berjalan lancar


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

SEPANG – Latihan kecemasan lapangan terbang berskala penuh atau Perisai Panthera kendalian Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) di Terminal Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) di sini hari ini berjalan dengan lancar.

Situasi bermula apabila terdapat ‘letupan’ membabitkan pesawat Padu Airlines yang menggunakan sebuah bas dan membawa puluhan penumpang.

Babak tersebut memaparkan sebahagian penumpang terperangkap di dalam ‘pesawat’ dan mengalami kecederaan sebelum mereka diberi bantuan kecemasan serta-merta oleh Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat Lapangan Terbang (AFRS).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penumpang yang cedera kemudiannya segera diselamatkan dan dialihkan dari kawasan kemalangan dan ditempatkan di sebuah kawasan lapang termasuk mangsa yang menggunakan kerusi roda.

Lebih 770 kakitangan daripada 33 agensi kerajaan dan swasta terlibat menjayakan simulasi fizikal itu yang mengambil masa hampir dua jam bermula kira-kira pukul 12 tengah hari.

Selain AFRS, agensi lain yang turut terlibat dalam latihan kecemasan berkenaan adalah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan Kementerian Kesihatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pengarah Urusan MAHB, Datuk Iskandar Mizal Mahmood berkata, latihan tersebut merupakan sebahagian daripada usaha untuk memperkukuh kesediaan dan daya tahan lapangan terbang dalam mengurus sebarang krisis atau situasi kecemasan.

Menurut beliau, sebagai pengendali lapangan terbang negara, MAHB menjalankan latihan sedemikian setiap tahun di seluruh negara bagi memastikan kesediannya yang berterusan.

“Latihan tiga hari itu terdiri daripada beberapa siri bengkel, latihan ‘table-top’ dan skala penuh situasi bencana udara yang berpotensi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Para peserta berpeluang mengukuhkan penyelarasan, keupayaan dan kecekapan mereka mengikut prosedur didokumenkan dalam Pelan Kecemasan Aerodrome (AEP) yang juga menyediakan input untuk penambahbaikan selanjutnya,” katanya.

Kata beliau, pelbagai senario diuji sepanjang latihan tiga hari berkenaan di mana peserta menilai kemahiran mereka dalam menguruskan krisis termasuk menjawab sebarang perbualan dalam talian yang berlaku.

“Komunikasi berterusan dan strategi perkongsian dalam kalangan semua pihak berkepentingan penting dalam meningkatkan kesediaan apabila bertindak balas terhadap krisis atau sebarang ancaman keselamatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Latihan ini adalah manifestasi komitmen kami dalam menjaga kepentingan dan infrastruktur negara,” ujarnya.- KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. CHECHNYA: Pemimpin republik ini, Ramzan Kadyrov tidak teragak-agak untuk menghantar tiga anak remaja lelakinya menyertai barisan hadapan untuk...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menerima laporan berhubung seorang lelaki dipercayai pesakit mental membaling pisau di sebuah restoran makanan segera...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Polis terima laporan aktiviti penyamaran sebagai Pegawai Tinggi KDN PUTRAJAYA, 4 Okt (Bernama) — Polis menerima laporan berhubung...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Dua gol pantas dalam tempoh empat minit dilihat sebagai punca utama kekalahan 2-3 skuad hi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications