Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Lebih 100 mayat dikebumi dalam satu kubur di Gaza


GAZA: Seorang penggali kubur di Gaza terpaksa mengebumikan sehingga 137 mayat dalam satu liang lahad secara rawak dalam tempoh sehari.

Itu pengalaman terpaksa dihadapi Saadi Al Hasan Al Sulaiman, 63, yang menjaga tanah perkuburan Deir Al Balah, di tengah Gaza selama beberapa dekad.

Beliau berkata, pengebumian dengan kaedah itu terpaksa dibuat berikutan tanah perkuburan utama di wilayah terbabit sudah mencapai kapasiti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dalam ruang sekecil enam meter, saya terpaksa mengebumikan sehingga 45 mayat.

“Malah saya turut mengebumikan sehingga 137 mayat dalam liang lahad yang besar.

“Saya tidak pernah mengebumikan begitu banyak mayat sepanjang hidup,” katanya kepada The National, Jumaat lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lebih 10,800 orang, termasuk sekurang-kurangnya 4,300 kanak-kanak, terbunuh dalam serangan Israel yang membedil dan mengepung Palestin.

Pada masa sama, Saadi berkata, sebelum tanah perkuburan Deir Al Balah mencapai tahap maksimum, beliau mengebumikan ratusan mayat di sana, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita.

“Sekurang-kurangnya 600 syuhada dikebumikan di sini sebelum kami mengalami kekangan ruang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tiada siapa yang tahu di mana keluarga mereka dikebumikan. Mayat bukan sahaja bertimbun di luar hospital, di jalan raya dan di taman, malah dalam lori peti sejuk, serta van ais krim,” katanya.

Pengebumian secara beramai-ramai dibenarkan oleh ulama di Gaza.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications