Hi, what are you looking for?

Mamak News

Lebih 15,000 orang awam di Ukraine hilang akibat perang


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

KYIV: Lebih 15,000 orang awam hilang ketika perang di Ukraine, menurut seorang pegawai Suruhanjaya Antarabangsa berkaitan Individu Hilang (ICMP), semalam.

Pertubuhan yang berpangkalan di Hague dan diwujudkan selepas perang Balkan pada 1990-an itu membuka pejabat di Kyiv pada Julai lalu untuk membantu Ukraine mendokumentasikan dan mengesan orang awam yang hilang.

Pengarah program ICMP untuk Eropah, Matthew Holliday, berkata tidak jelas berapa ramai individu yang dipindahkan secara paksa, berada dalam tahanan di Russia, masih hidup dan dipisahkan daripada ahli keluarga mereka atau meninggal dunia dan dikebumikan dalam tapak perkuburan sementara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah Holliday dalam satu temubual dengan Reuters, proses penyiasatan membabitkan individu yang hilang di Ukraine dijangka mengambil masa bertahun-tahun walaupun selepas perang itu tamat.

“Angka 15,000 itu mungkin hanya satu anggaran, ini mengambil kira 25,000 kes yang dianggarkan bagi bandar pelabuhan Mariupol saja, sama ada membabitkan individu sudah meninggal dunia atau hilang.

“Jumlahnya adalah besar dan cabaran yang dihadapi oleh Ukraine juga tinggi, mengambil kira mereka sedang berperang dengan Russia,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berdasarkan sampel asid deoksiribonukleik (DNA) pada pangkalan data dan usaha mendapatkan padanan melalui bantuan saudara mara, ICMP mengenal pasti lebih 27,000 daripada 40,000 individu yang dilaporkan hilang ketika konflik berkenaan.

Di Kyiv, ICMP mula mengumpul sampel DNA dan meningkatkan kapasiti untuk proses mengesan individu yang hilang, sekali gus membantu pihak pendakwa raya membuktikannya sebagai kes jenayah perang. – REUTERS


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications