Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Lebih 400 rumah murah di UK tidak selamat


LONDON: Lebih 400 rumah mampu milik kini dianggap sebagai `tidak selamat’ selepas sebuah balkoni bangunan apartmen dilaporkan runtuh ke bawah jalan.

Insiden itu didedahkan oleh seorang penghuni apartmen bernama Matt Lismore menerusi laman media sosial.

Lismore turut berkongsi gambar memaparkan kepingan kayu besar dan serpihan lain bertaburan di kaki lima di Barking, timur London.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Lismore, kejadian balkoni runtuh itu berlaku di estet Gascoigne East pada malam Sabtu lalu.

Dilaporkan, estet Gascoigne East, merupakan projek pembangunan bernilai 81 juta pound (RM469 juta) yang dibina oleh firma kejuruteraan dari Paris, Bouygues bagi pihak syarikat perumahan mampu milik Barking & Dagenham Council, BD Reside.

“Sabtu lalu, sebuah balkoni di bangunan apartmen saya runtuh ke jalan, kejadian itu berlaku kira-kira empat tahun selepas ia dibina.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kesemua 414 hartanah di bangunan apartmen itu kini dianggap `tidak selamat’, malah kami perlu mendirikan perancah di seluruh kawasan bagi menjaga keselamatan diri dan orang ramai,” katanya.

Berdasarkan iklan publisiti, projek pembangunan Gascoigne East yang menggantikan `Estet Gascoigne’ era 1960an, bertujuan mewujudkan kawasan kejiranan mesra dan direka bentuk dengan baik bagi penduduk dan komuniti lebih luas.

Namum, Lismore yang juga merupakan aktivis parti Labour dan jurubank pelaburan mendakwa penduduk kawasan itu dibelenggu dengan pelbagai masalah sejak beberapa tahun lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lismore turut berkongsi emel bertarikh 24 Mei 2022 dihantar kepada Ketua Barking dan Dagenham Council, Darren Rodwell yang antara lain menyuarakan kebimbangan serius mengenai pengurusan dan kualiti binaan pembangunan.

“Isu utama disuarakan adalah mengenai keselamatan bangunan, kualiti binaan dan kecenderungan terhadap peralatan atau infrastruktur yang rosak, pengurusan bangunan lemah dan kerja-kerja baik pulih yang sangat lambat,” katanya.

Lismore menyiarkan sekeping gambar di aplikasi X menunjukkan kejadian runtuhan separa dan kecil berlaku pada musim panas 2021.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications