Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

‘Lebih baik kami mati, ibu ayah pun sudah tiada’


GAZA: Jawdat Sami al-Madhoun hampir tidak percaya apabila melihat pintu Hospital Syuhada Al-Aqsa di hadapan matanya.

Pembantu doktor berusia 26 tahun itu berjaya meninggalkan Hospital al-Shifa yang terkepung di Gaza City dan berjalan sejauh 16 kilometer ke Deir el-Balah.

BERDOA UNTUK MATI

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jawdat mengambil keputusan meninggalkan hospital itu selepas menghabiskan 25 hari sebagai sukarelawan di jabatan kecemasan dan bergelut bersama kakitangan lain untuk membantu mereka yang cedera sebaik mungkin walaupun tanpa ubat dan bekalan paling asas.

Malah, berjalan di antara bangunan perubatan di perkarangan itu juga umpama menempah maut kerana penembak tepat Israel menyasarkan sesiapa yang bergerak.

Jawdat berkata, dia bertugas menerima pesakit dan membantu membalut luka mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.
JAWDAT berjaya meninggalkan Hospital al Shifa ke selatan Deir el Balah dengan berjalan kaki AGENSI

Walaupun bukan jururawat terlatih sepenuhnya, tetapi Jawdat mempelajarinya selama kira-kira satu setengah tahun dan bertekad mahu melakukan sesuatu untuk membantu penduduk.

“Suatu hari, empat gadis kecil masuk, paling tua berumur kira-kira 13 tahun tetapi hanya seorang daripada mereka cedera. Mereka datang bersama mayat ayah, ibu, dan abang mereka. Kami melakukan apa yang termampu untuk mengebumikan mayat-mayat ini.

“Gadis kecil yang cedera memandang saya dan meminta saya membiarkan dia mati bersama ibu bapa dan abangnya. Dia merintih tidak tahu bagaimana untuk hidup tanpa kehadiran mereka di sisi.

“Pada hari lain, kami menerima seorang budak lelaki berusia 12 tahun, cedera parah dalam serangan yang membunuh keluarganya. Setiap kali dia melihat saya, dia akan bertanya mampukah saya memulihkannya atau biarkan saja dia mati bersama keluarganya,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Cerita Jawdat, para doktor bekerja keras malah sanggup bersengkang mata selama tiga hingga empat hari berturut-turut tanpa rehat untuk melakukan apa terdaya namun ada kalanya mereka terpaksa ‘reda’ dengan apa yang ada di hadapan mereka.

“Suatu hari, saya terkejut apabila mendapati rakan saya cedera parah ketika serangan Israel di pekarangan hospital. Saya bertanya kepada doktor bagaimana keadaannya, dan mereka berkata dia mengalami mati otak, tetapi badannya masih bernafas. Doktor hanya meminta saya doakan dia ‘berehat’ dengan tenang.

“Selepas tiga hari rakan saya itu akhirnya meninggal dunia. Tengkoraknya patah di dua tempat, dan dia mampu diselamatkan jika pembedahan segera dilakukan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Apa yang boleh kami lakukan ialah membersihkan luka pesakit. Sebahagian daripada mereka yang meninggal dunia sebenarnya hanya memerlukan pembedahan kecil atau sedikit oksigen,” katanya sambil menyapu air mata.

TERPISAH DENGAN KELUARGA

Seperti banyak keluarga di Gaza, Jawdat dan isterinya, May memutuskan untuk tinggal di lokasi yang berasingan dengan harapan seramai mungkin penduduk akan terselamat daripada pengeboman Israel dan bersatu semula selepas perang reda.

Advertisement. Scroll to continue reading.

May, 23, berada di Gaza City tetapi Jawdat tidak dapat menghubunginya kerana kereta kebal, penembak tepat dan letupan rambang sentiasa menanti di jalanan.

Bercakap tentang May, ketakutan Jawdat semakin menguasai dirinya dan dia menangis lagi apabila memikirkan jika dia tidak lagi berpeluang bertemu isterinya itu selepas tidak mendengar khabar lebih tiga hari.

Jawdat berjaya meyakinkan ibunya untuk meninggalkan Hospital al-Shifa namun menempuh pelbagai halangan sepanjang perjalanan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Isnin lalu, kami menerima enam kes kecederaan parah di hospital kerana ditembak. Tentera Israel awalnya memberitahu penduduk dibenarkan meninggalkan tempat mereka. Tetapi sebaik sahaja bergerak, mereka terus ditembak,” kata Jawdat.

Pada satu ketika, Jawdat dan beberapa yang lain dihalang oleh tentera Israel dan mereka dengan kejam membuli penduduk yang mahu menyelamatkan diri

“Zionis menahan kira-kira 20 lelaki dan membogelkan, memukul dan memalukan mereka, kemudian membebaskan mereka. Ia seperti apabila tentera bosan, mereka akan memilih seseorang untuk dibuli dan diaibkan,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tetapi itu bukanlah situasi terburuk yang dilihat Jawdat di sepanjang perjalanannya.

Dia berkata dia terpaksa berlari melepasi mayat, kaki seorang gadis kecil yang putus dan seorang wanita berusia 50-an yang masih lengkap memakai pakaian solat terbaring kaku di atas tanah.

Jawdat berjaya sampai ke Deir el-Balah tetapi dia tidak tahu nasib puluhan lagi yang melarikan diri daripada Hospital al-Shifa dan kini hanya mampu berdoa moga dipertemukan kembali dengan isterinya.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications