Hi, what are you looking for?

Mamak News

Leka Sampai Sejam, Aplikasi TikTok Didakwa Boleh Jejaskan Kualiti Tidur Individu


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Umum mengetahui, jika ingin mendapatkan jumlah tidur yang mencukupi, kita tidak digalakkan untuk melihat telefon pintar sebelum tidur. Tetapi hal ini tidak pelik jika ramai antara anda yang masih gemar bermain dengan telefon pintar pada waktu tersebut.

Ada yang kerap bermain dengan telefon pintar untuk mendengar lagu, bermain game dan menonton cerita sebelum tidur. Begitu juga dengan mereka yang gemar menggunakan aplikasi-aplikasi media sosial yang terdapat dalam telefon pintar masing-masing.

Satu tinjauan telah dijalankan oleh Sleep Junkie melalui The Sun yang melibatkan sejumlah 2,012 orang dewasa untuk melihat kesan sekiranya individu menggunakan beberapa aplikasi sebelum tidur yang dikatakan boleh menjejaskan kualiti tidur seseorang individu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut kajian itu, TikTok didakwa merupakan aplikasi yang boleh menjejaskan kualiti tidur seseorang individu. Hampir 89 peratus iaitu majoriti peserta akan bangun dengan keadaan penat jika dibandingkan dengan 24 peratus peserta lain yang tidak bermain dengan aplikasi itu sebelum tidur.

Tambah laporan itu, Sleep Junkie melalui The Sun turut mengesyorkan orang ramai agar tidak menggunakan sebarang elektronik selama sekurang-kurangnya dua jam sebelum waktu tidur.

Hal ini dikatakan demikian kerana, cahaya biru yang dipancarkan oleh telefon pintar boleh merangsang otak dan mengurangkan pengeluaran melatonin sekali gus menjadikan seseorang individu itu kerap terjaga sebelum tidur.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Gambar: Getty Images via The Sun

Perkara ini juga boleh membawa kepada kesihatan mental dan fizikal yang lemah. Aplikasi TikTok dikatakan boleh menyebabkan seseorang itu mengambil masa satu jam tujuh minit untuk membolehkannya tidur selepas menggunakan aplikasi itu.

Manakala Instagram dan Snapchat pula masing-masing mengambil masa 58 dan 56 minit untuk membolehkan individu tidur selepas menggunakan kedua-dua aplikasi itu.

Selain itu, bagi mereka yang menggunakan Twitter sebelum tidur, mereka akan mengambil masa 50 minit untuk tidur selepas menggunakan aplikasi itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, hal ini berbeza dengan Facebook yang hanya mengambil masa 45 minit untuk individu tidur selepas menggunakan aplikasi itu sebelum mereka tidur.

Sumber: The Sun

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KEMAMAN – Seorang pemandu sebuah syarikat perladangan terkejut apabila terserempak dengan sekumpulan 30 ekor gajah liar sewaktu melalui...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) sebentar tadi telah mengeluarkan amaran ribut petir di beberapa kawasan Semenanjung, Sabah, Sarawak...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. GEORGE TOWN – Polis menahan empat individu termasuk sepasang kekasih yang dipercayai anggota sindiket pengedaran dadah dalam beberapa...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. MALANG: Seorang penyong yang terselamat menceritakan alasan sebenar mereka turun ke padang selepas perlawanan bola sepak antara Arema...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications