Hi, what are you looking for?

Mamak News

Leka Sampai Sejam, Aplikasi TikTok Didakwa Boleh Jejaskan Kualiti Tidur Individu


Umum mengetahui, jika ingin mendapatkan jumlah tidur yang mencukupi, kita tidak digalakkan untuk melihat telefon pintar sebelum tidur. Tetapi hal ini tidak pelik jika ramai antara anda yang masih gemar bermain dengan telefon pintar pada waktu tersebut.

Ada yang kerap bermain dengan telefon pintar untuk mendengar lagu, bermain game dan menonton cerita sebelum tidur. Begitu juga dengan mereka yang gemar menggunakan aplikasi-aplikasi media sosial yang terdapat dalam telefon pintar masing-masing.

Satu tinjauan telah dijalankan oleh Sleep Junkie melalui The Sun yang melibatkan sejumlah 2,012 orang dewasa untuk melihat kesan sekiranya individu menggunakan beberapa aplikasi sebelum tidur yang dikatakan boleh menjejaskan kualiti tidur seseorang individu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut kajian itu, TikTok didakwa merupakan aplikasi yang boleh menjejaskan kualiti tidur seseorang individu. Hampir 89 peratus iaitu majoriti peserta akan bangun dengan keadaan penat jika dibandingkan dengan 24 peratus peserta lain yang tidak bermain dengan aplikasi itu sebelum tidur.

Tambah laporan itu, Sleep Junkie melalui The Sun turut mengesyorkan orang ramai agar tidak menggunakan sebarang elektronik selama sekurang-kurangnya dua jam sebelum waktu tidur.

Hal ini dikatakan demikian kerana, cahaya biru yang dipancarkan oleh telefon pintar boleh merangsang otak dan mengurangkan pengeluaran melatonin sekali gus menjadikan seseorang individu itu kerap terjaga sebelum tidur.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Gambar: Getty Images via The Sun

Perkara ini juga boleh membawa kepada kesihatan mental dan fizikal yang lemah. Aplikasi TikTok dikatakan boleh menyebabkan seseorang itu mengambil masa satu jam tujuh minit untuk membolehkannya tidur selepas menggunakan aplikasi itu.

Manakala Instagram dan Snapchat pula masing-masing mengambil masa 58 dan 56 minit untuk membolehkan individu tidur selepas menggunakan kedua-dua aplikasi itu.

Selain itu, bagi mereka yang menggunakan Twitter sebelum tidur, mereka akan mengambil masa 50 minit untuk tidur selepas menggunakan aplikasi itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, hal ini berbeza dengan Facebook yang hanya mengambil masa 45 minit untuk individu tidur selepas menggunakan aplikasi itu sebelum mereka tidur.

Sumber: The Sun

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 PASUKAN Selangor FC dijangka dapat menggunakan ‘rumah baharu’ mereka, Kompleks Sukan Shah Alam seawal musim 2027 selepas mercu tanda baharu ne­geri Selangor itu...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Kementerian Pertahanan bersetuju untuk meneruskan perolehan kumpulan pertama projek kapal tempur pesisir (LCS) seperti dalam perancangan sebelum ini. Bagaimanapun kata...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR, 30 Jan (Bernama) — Perolehan kumpulan pertama kapal tempur pesisir (LCS) dikurangkan daripada enam kepada lima unit selepas permohonan meneruskan projek...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang pelancong dari Brazil ditahan polis Bali selepas didapati menyeludup dadah jenis kain seberat 3.9 kilogram (kg).  Gadis berusia 19 tahun itu...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications