Hi, what are you looking for?

Mamak News

Lelaki dijel 6 bulan biar lembu berkeliaran di jalanan


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

NEW DELHI: Sebuah mahkamah di Gujarat, barat India menjatuhkan hukuman penjara selama enam bulan ke atas seorang lelaki atas kesalahan membiarkan haiwan ternakannya berkeliaran di jalanan.

Lapor BBC, Prakash Jairam Desai didapati bersalah kerana membiarkan lembu peliharaannya berkeliaran bebas sehingga boleh mengancam keselamatan dan nyawa orang ramai.

Gujarat antara beberapa negeri di India menghadapi masalah haiwan terbiar di jalan raya yang semakin meningkat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut mahkamah, hukuman setimpal itu dikenakan memandangkan kesalahan seperti itu semakin meningkat saban hari.

Lembu dianggap suci oleh penganut agama Hindu dan penyembelihannya adalah dilarang di 18 negeri di India termasuk Gujarat.

Pada 2017, Gujarat mengetatkan undang-undang berkaitan perlindungan dan kebajikan haiwan dengan menyatakan individu yang menyembelih lembu boleh dihukum penjara seumur hidup.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Akibat keputusan itu, sejumlah besar lembu berkeliaran di jalanan sehingga menyebabkan beberapa masalah seperti kesesakan lalu lintas dan mengancam keselamatan orang ramai.

Lapor The Times of India, berdasarkan perintah mahkamah, penduduk tempatan terbunuh dan mengalami cedera parah disebabkan pemilik haiwan membiarkan lembu berkeliaran di jalanan.

Gujarat merupakan antara beberapa negeri di India yang dilanda ‘Lumpy Skin Disease’ (LSD) atau penyakit kulit berketul yang membawa kepada kes kematian lembu, pada awal tahun ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lebih 5,800 kes kematian lembu dan kira-kira 170,000 ekor haiwan itu dianggarkan terjejas dengan penyakit itu di Gujarat.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Seorang pemandu berdepan detik cemas apabila sebatang p besar nyaris menghempap kereta jenis Perodua Kancil...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR, 24 Nov (Bernama) — Perubahan iklim menyebabkan corak bencana alam berubah dan mengakibatkan banjir pada akhir...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KOTA BHARU – Kerajaan negeri berharap kerajaan Persekutuan yang baharu dibentuk selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) meneruskan...

Sukan

3s Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Hasrat pemain skuasy perseorangan wanita, Aifa Azman untuk mempertahankan gelaran Terbuka Malaysia tidak kesampaian apabila...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications