Hi, what are you looking for?

Mamak News

Lelaki parah, dua anjing mati diserang 3 harimau


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

BANGKOK – Seorang lelaki etnik Karen dilaporkan cedera parah dan dua ekor anjingnya mati selepas diserang tiga ekor harimau di hutan daerah Thong Pha Phum dalam wilayah Kanchanaburi, tengah Thailand, lapor akhbar Bangkok Post.

Kejadian itu dimaklumkan oleh pegawai taman negara semalam, manakala serangan itu berlaku pada hari sebelumnya. 

Renjer Taman Negara Khao Laem kini melarang orang ramai masuk ke hutan berhampiran anak sungai Pilok-Samathor dan kawasan sekitarnya selama 90 hari bagi tujuan keselamatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pengarah Pejabat Wilayah 3 Kawasan Terlindung (Ban Pong), Niphon Chamnongsirisak berkata, mangsa merupakan seorang penduduk tempatan dikenali sebagai Wan, 46, yang berasal daripada suku Karen dan tidak memiliki kad pengenalan. 

“Mangsa yang tinggai di luar Pilok, daerah Thong Pha Phum meninggalkan kampungnya sekitar pukul 10 pagi (waktu tempatan) Jumaat (kelmarin) untuk mengumpulkan sembilan ekor kerbaunya yang sedang meragut di Hutan Samathor dalam Taman Negara Khao Laem. Lokasi itu adalah sekitar 4 hingga 5 kilometer dari rumahnya.

“Wan yang ditemani tiga ekor anjing, berada di hutan sekitar tengah hari apabila dia melihat tiga ekor harimau meluru ke arahnya. Dia diserang tetapi berjaya memanjat pokok untuk melarikan diri. Bagaimanapun, dua anjingnya diserang dan dibunuh,’’ jelas Niphon.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Setelah harimau itu berundur, mangsa bertindak turun dari pokok lalu menaiki kerbaunya untuk pulang ke rumah sebelum bertemu seorang kawan untuk meminta bantuan.

Tambah Niphon, mangsa sedang dirawat di Hospital Thong Pha Phum setelah mengalami Kira-kira 20 luka yang sebahagiannya serius di leher, tangan, lengan, kaki dan muka. 

Selepas serangan berlaku, Taman Negara Khao Laem mengerahkan kira-kira 10 renjer hutan untuk memeriksa kawasan kejadian dan meronda bagi mengelakkan haiwan itu menyerang penduduk setempat. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pihak berkuasa taman negara telah menyediakan 10,000 baht (RM1,254.34) sebagai bantuan awal kepada keluarga mangsa. Isteri kepada Wan, Porkalee, 33, menerima wang itu semalam. -Agensi

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) melalui Program Ziarah PTPTN Prihatin telah mengunjungi waris Allahyarhamah...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SERDANG – Agrobank dan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) memeterai satu memorandum persefahaman (MoU) bagi menguruskan caruman takaful ahli...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. ALOR GAJAH – “Tidak sampai lima minit hujan, pusaran angin menerbangkan bumbung bilik tengah, dapur dan bilik air,...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. TANAH MERAH – Seorang warga emas mengalami kerugian kira-kira RM10,000 selepas gelang tangan dan rantai lehernya diragut semasa...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications