Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Sukan

Liga Malaysia jadi pilihan terakhir pemain ASEAN?


PETALING JAYA: Liga Malaysia (Liga M) belum mencapai stan­dard tertinggi sehingga dijadikan pilihan terakhir bintang-bintang pasukan Asia Tenggara (ASEAN) untuk bermain.

Perkara itu diakui pengasas bersama Exeliq Sports Management Sdn. Bhd., Faidauz Azhar yang mendedahkan sukar untuk menarik nama-nama besar ASEAN beraksi di Malaysia susulan kualiti Liga M yang ke­tinggalan berbanding Liga Thailand.

Ketika ini, antara pemain bintang ASEAN yang beraksi di Liga M adalah Safuwan Baharudin (Singapura), Saddil Ramdani (Indonesia) dan Kevin Ray Mendoza (Filipina).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, pemain dari Vietnam dan Thailand lebih gemar bermain di Thailand, Jepun atau Korea Selatan.

“Kami menghadapi banyak masalah untuk mengisi kuota ASEAN kerana tidak ramai yang mahu datang ke sini biarpun kami cuba mendekati mereka.

“Ia berikutan kualiti liga, jadi pemain yang memiliki nama akan menjadikan Malaysia sebagai pilihan terakhir kerana mereka lebih sanggup bermain di divisyen kedua Liga Thai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pilihan utama mereka adalah Korea dan Jepun tetapi tidak mudah untuk beraksi di sana. Gaji-pemain ini juga adalah mencecah lima angka,” katanya.

Dalam pada itu, ejen bola sepak terkenal negara, Effendi Jagan Abdullah turut mengakui perkara yang sama berkenaan kesukaran memujuk bintang ASEAN beraksi di kancah Liga M.

“Bukan tiada tetapi sukar untuk mendapat pemain bintang dan berkualiti untuk di bawa ke Liga Malaysia kerana mereka semua lebih memilih beraksi di Jepun, Korea, Vietnam atau Thailand,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement