Hi, what are you looking for?

Sukan

Liga Malaysia jadi pilihan terakhir pemain ASEAN?


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PETALING JAYA: Liga Malaysia (Liga M) belum mencapai stan­dard tertinggi sehingga dijadikan pilihan terakhir bintang-bintang pasukan Asia Tenggara (ASEAN) untuk bermain.

Perkara itu diakui pengasas bersama Exeliq Sports Management Sdn. Bhd., Faidauz Azhar yang mendedahkan sukar untuk menarik nama-nama besar ASEAN beraksi di Malaysia susulan kualiti Liga M yang ke­tinggalan berbanding Liga Thailand.

Ketika ini, antara pemain bintang ASEAN yang beraksi di Liga M adalah Safuwan Baharudin (Singapura), Saddil Ramdani (Indonesia) dan Kevin Ray Mendoza (Filipina).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, pemain dari Vietnam dan Thailand lebih gemar bermain di Thailand, Jepun atau Korea Selatan.

“Kami menghadapi banyak masalah untuk mengisi kuota ASEAN kerana tidak ramai yang mahu datang ke sini biarpun kami cuba mendekati mereka.

“Ia berikutan kualiti liga, jadi pemain yang memiliki nama akan menjadikan Malaysia sebagai pilihan terakhir kerana mereka lebih sanggup bermain di divisyen kedua Liga Thai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pilihan utama mereka adalah Korea dan Jepun tetapi tidak mudah untuk beraksi di sana. Gaji-pemain ini juga adalah mencecah lima angka,” katanya.

Dalam pada itu, ejen bola sepak terkenal negara, Effendi Jagan Abdullah turut mengakui perkara yang sama berkenaan kesukaran memujuk bintang ASEAN beraksi di kancah Liga M.

“Bukan tiada tetapi sukar untuk mendapat pemain bintang dan berkualiti untuk di bawa ke Liga Malaysia kerana mereka semua lebih memilih beraksi di Jepun, Korea, Vietnam atau Thailand,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. TELUK INTAN – Mayat lelaki tanpa identiti ditemukan terapung di perairan Sungai Perak di Permatang Pelanduk Labu Kubong...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. “Fans” Arab Saudi Pun “Join”, Laungan “Chant” Harimau Malaya Berkumandang Di Bumi Qatar Sebuah video di media sosial...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PADANG BESAR – Satu kejadian pengeboman dilaporkan berlaku berhampiran Stesen Kereta Api Klong Ngea, Sadao, Thailand sehingga menyebabkan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Jonathan, Kura-Kura Tertua Dunia Bakal Sambut “Birthday” Yang Ke-190 Tahun Kura-kura gergasi dari Seychelles bakal menyambut ulang tahun...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications