Hi, what are you looking for?

Sukan

Liga Malaysia jadi pilihan terakhir pemain ASEAN?


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PETALING JAYA: Liga Malaysia (Liga M) belum mencapai stan­dard tertinggi sehingga dijadikan pilihan terakhir bintang-bintang pasukan Asia Tenggara (ASEAN) untuk bermain.

Perkara itu diakui pengasas bersama Exeliq Sports Management Sdn. Bhd., Faidauz Azhar yang mendedahkan sukar untuk menarik nama-nama besar ASEAN beraksi di Malaysia susulan kualiti Liga M yang ke­tinggalan berbanding Liga Thailand.

Ketika ini, antara pemain bintang ASEAN yang beraksi di Liga M adalah Safuwan Baharudin (Singapura), Saddil Ramdani (Indonesia) dan Kevin Ray Mendoza (Filipina).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, pemain dari Vietnam dan Thailand lebih gemar bermain di Thailand, Jepun atau Korea Selatan.

“Kami menghadapi banyak masalah untuk mengisi kuota ASEAN kerana tidak ramai yang mahu datang ke sini biarpun kami cuba mendekati mereka.

“Ia berikutan kualiti liga, jadi pemain yang memiliki nama akan menjadikan Malaysia sebagai pilihan terakhir kerana mereka lebih sanggup bermain di divisyen kedua Liga Thai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pilihan utama mereka adalah Korea dan Jepun tetapi tidak mudah untuk beraksi di sana. Gaji-pemain ini juga adalah mencecah lima angka,” katanya.

Dalam pada itu, ejen bola sepak terkenal negara, Effendi Jagan Abdullah turut mengakui perkara yang sama berkenaan kesukaran memujuk bintang ASEAN beraksi di kancah Liga M.

“Bukan tiada tetapi sukar untuk mendapat pemain bintang dan berkualiti untuk di bawa ke Liga Malaysia kerana mereka semua lebih memilih beraksi di Jepun, Korea, Vietnam atau Thailand,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menjalankan siasatan berhubung kes penderaan kanak-kanak di sebuah tadika di Taman Megah, Kepong di...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Skuad hi lelaki negara mencipta kejutan sensasi apabila mengecewakan Iran untuk muncul juara Piala Hi...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Pelakon Mona Allen dan suaminya, pengarah Pekin Ibrahim bakal menyambut kelahiran bayi sulung lelaki yang...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. JAKARTA: Persatuan Dukun Indonesia membuat laporan polis terhadap Marchel Radhival atau dikenali sebagai Ahli Silap Mata Merah kerana...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications