Hi, what are you looking for?

Mamak News

Rumah Terbakar, Lima keluarga hilang tempat berteduh


KLUANG: Seramai 15 penduduk yang tinggal di Jalan Haji Sirat, di Renggam, di sini tergamam apabila kediaman mereka musnah disambar api dalam dalam kebakaran kira-kira pukul 9.15 malam tadi.

Salah seorang mangsa, Anche Le Tewi Raman, 61, berkata, kebakaran terbabit hanya diketahui terjadi selepas orang ramai yang melintasi di depan rumahnya menyedari kejadian itu sebelum menjerit bagi mengejutkan semua penghuni.

“Selepas perasan ada api membakar rumah, saya tidak lagi berfikir panjang selain meminta mereka semua melarikan diri tanpa sempat menyelamatkan dokumen-dokumen penting.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Walaubagaimanapun, saya tetap bersyukur kerana tidak melibatkan kehilangan nyawa atau kecederaan kepada semua ahli keluarga kecuali harta benda yang hangus terbakar,” katanya.

Kata Anche Le, rumah tersebut dibeli dengan harga kira-kira RM20,000 sejak lebih setahun lalu dan didiami bersama-sama anak, menantu dan empat orang cucunya.

Anche Le Tewi sebelum itu menerima wang bantuan kecemasan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Layang-Layang, Datuk Onn Hafiz Ghazi dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kluang di Balai Raya Senari, di sini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Onn Hafiz berkata, langkah jangka pendek adalah menempatkan keluarga itu di rumah sewa sekitar Renggam dengan kosnya ditanggung sepenuhnya oleh Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Layang-Layang.

Katanya, bagi langkah seterusnya adalah sama ada membina semula rumah yang terbakar itu untuk membolehkan semua mangsa tinggal semula di kediaman mereka atau mengusahakan penempatan di kawasan perumahan berdekatan.

“Diharapkan langkah yang diambil ini dapat meringankan beban ditanggung mangsa seterusnya membolehkan mereka menjalani kehidupan harian bersama keluarga masing-masing seperti biasa,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain bantuan wang kecemasan turut diberikan kepada mangsa terlibat adalah kit bencana serta bantuan makanan daripada Majlis Daerah Simpang Renggam (MDSR).

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Budak Empat Tahun Lompat Dari Tingkat 26 Guna Payung, Terpengaruh Teng Kartun Gara-gara terpengaruh teng kartun, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun bertindak...

Mamak News

0 SUNGAI PETANI – Tindakan seorang pemandu Grab berhenti di luar lorong kecemasan mengundang padah apabila dia maut dilanggar sebuah lori dalam kemalangan di...

Mamak News

0 Rumah Kongsi Lapan Pintu Musnah Dalam Kebakaran MELAKA, 29 Mei (Bernama) — Sebanyak lapan pintu rumah kongsi berkeluasan 3,962 meter persegi di sebuah...

Mamak News

0 PASIR PUTEH – Kegembiraan seorang remaja yang mandi bersama empat rakannya di air terjun Jeram Linang di sini bertukar tragedi apabila dia tergelincir...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications