Hi, what are you looking for?

Mamak News

Rumah Terbakar, Lima keluarga hilang tempat berteduh


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

KLUANG: Seramai 15 penduduk yang tinggal di Jalan Haji Sirat, di Renggam, di sini tergamam apabila kediaman mereka musnah disambar api dalam dalam kebakaran kira-kira pukul 9.15 malam tadi.

Salah seorang mangsa, Anche Le Tewi Raman, 61, berkata, kebakaran terbabit hanya diketahui terjadi selepas orang ramai yang melintasi di depan rumahnya menyedari kejadian itu sebelum menjerit bagi mengejutkan semua penghuni.

“Selepas perasan ada api membakar rumah, saya tidak lagi berfikir panjang selain meminta mereka semua melarikan diri tanpa sempat menyelamatkan dokumen-dokumen penting.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Walaubagaimanapun, saya tetap bersyukur kerana tidak melibatkan kehilangan nyawa atau kecederaan kepada semua ahli keluarga kecuali harta benda yang hangus terbakar,” katanya.

Kata Anche Le, rumah tersebut dibeli dengan harga kira-kira RM20,000 sejak lebih setahun lalu dan didiami bersama-sama anak, menantu dan empat orang cucunya.

Anche Le Tewi sebelum itu menerima wang bantuan kecemasan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Layang-Layang, Datuk Onn Hafiz Ghazi dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kluang di Balai Raya Senari, di sini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Onn Hafiz berkata, langkah jangka pendek adalah menempatkan keluarga itu di rumah sewa sekitar Renggam dengan kosnya ditanggung sepenuhnya oleh Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Layang-Layang.

Katanya, bagi langkah seterusnya adalah sama ada membina semula rumah yang terbakar itu untuk membolehkan semua mangsa tinggal semula di kediaman mereka atau mengusahakan penempatan di kawasan perumahan berdekatan.

“Diharapkan langkah yang diambil ini dapat meringankan beban ditanggung mangsa seterusnya membolehkan mereka menjalani kehidupan harian bersama keluarga masing-masing seperti biasa,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain bantuan wang kecemasan turut diberikan kepada mangsa terlibat adalah kit bencana serta bantuan makanan daripada Majlis Daerah Simpang Renggam (MDSR).

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR, 3 Okt (Bernama) — Seorang lelaki warga asing terbunuh dipercayai selepas terlibat dalam satu pergaduhan membabitkan tujuh...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Dumen rahsia milik seorang pengarah produksi yang dilarikan bekas pekerjanya, seorang warga China sejak tahun...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal. Pada tahun 2006, kita menyaksikan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Seorang pengguna berkongsi kejadian malang menimpa dirinya apabila mi sup yang dimakannya di sebuah kedai...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications