Hi, what are you looking for?

Jambatan Telemong Lima kereta hanyut: Empat mangsa maut, dua hilang, 10 selamat

Mamak News

Lima Kereta Hanyut Di Jambatan Telemong: Empat Mangsa Maut, Dua Hilang, 10 Selamat


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Bentong: Empat mangsa meninggal dunia, dua hilang dan 10 lagi selamat selepas lima kereta dihanyutkan arus deras di Jambatan Telemong, di sini, Sabtu lalu.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Ismail Abdul Ghani berkata, Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Karak menjalankan kerja mencari dan menyelamat mangsa yang dihanyutkan arus sungai ketika terperangkap di Jambatan Telemong.

Katanya, sebanyak lima kenderaan terperangkap di jambatan sebelum dihanyutkan arus sungai yang melimpah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata, mengikut keterangan Pegawai Penyelia BBP Karak, Che Zainurin Mansor, sebelum kejadian, BBP Karak keluar untuk menjalankan kerja pemindahan mangsa banjir yang terperangkap di resort kawasan Telemong.

BACA: Tujuh Mayat Ditemukan Di Kawasan Banjir Di Seluruh Selangor Setakat Petang Ini

“Ketika hampir ke kawasan jambatan, jentera dan anggota terperangkap disebabkan air naik mendadak pada jam 6.40 petang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pasukan terus berada di situ sehingga Ahad dan pada jam 2 petang, pasukan yang masih lagi berada di kawasan berkenaan mendapat berita bahawa lima kenderaan yang terperangkap dihanyutkan arus sungai yang melimpah di Jambatan Telemong,” katanya.

Lima Kereta Hanyut Di Jambatan Telemong: Empat Mangsa Maut, Dua Hilang, 10 Selamat

Beliau berkata, pasukan terus melakukan kerja menyelamat dengan dibantu pekerja kilang berhampiran.

“Sepuluh mangsa berjaya diselamatkan dan seorang wanita warga emas meninggal dunia,” katanya.

Beliau berkata, pada hari ini kerja mencari dan menyelamat diteruskan di tempat kejadian dengan kaedah menyusur mengikut arus sungai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pada jam 1.17 tengah hari mangsa pertama iaitu wanita ditemukan pasukan penyelamat pada jarak satu kilometer dari lokasi kejadian.

“Mangsa kedua iaitu seorang wanita warga emas ditemukan pada jam 1.38 tengah hari dengan pada 1.1 kilometer dari lokasi kejadian dan mangsa ketiga iaitu seorang lelaki ditemukan pada jam 2.07 petang pada jarak 1.2 kilometer dari lokasi kejadian,” katanya.

Menurutnya, gerakan mencari mangsa yang hilang masih lagi diteruskan membabitkan 32 anggota bomba. Beliau berkata, 10 mangsa yang terdiri daripada enam lelaki dan empat wanita.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Harian Metro

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Juara Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) menerima pengajaran berharga selepas tersingkir pada kempen Liga...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SEKITAR 25 tahun lalu, nyanyiannya menerusi lagu Sepohon Kayu bersama kumpulan nasyid popular, Saujana pernah mencipta fenomena. Malah,...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. IPOH – Seorang penghuni pusat pemulihan dadah di Padang Rengas maut dipercayai dipukul warden selepas dia dikatakan mengamuk...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LOMBOK: Seorang guru sekolah rendah berusia 31 tahun didakwa mencabul muridnya sendiri di Lomb Utara, Nusa Tenggara Barat....

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications