Hi, what are you looking for?

Jambatan Telemong Lima kereta hanyut: Empat mangsa maut, dua hilang, 10 selamat

Mamak News

Lima Kereta Hanyut Di Jambatan Telemong: Empat Mangsa Maut, Dua Hilang, 10 Selamat


Bentong: Empat mangsa meninggal dunia, dua hilang dan 10 lagi selamat selepas lima kereta dihanyutkan arus deras di Jambatan Telemong, di sini, Sabtu lalu.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Ismail Abdul Ghani berkata, Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Karak menjalankan kerja mencari dan menyelamat mangsa yang dihanyutkan arus sungai ketika terperangkap di Jambatan Telemong.

Katanya, sebanyak lima kenderaan terperangkap di jambatan sebelum dihanyutkan arus sungai yang melimpah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata, mengikut keterangan Pegawai Penyelia BBP Karak, Che Zainurin Mansor, sebelum kejadian, BBP Karak keluar untuk menjalankan kerja pemindahan mangsa banjir yang terperangkap di resort kawasan Telemong.

BACA: Tujuh Mayat Ditemukan Di Kawasan Banjir Di Seluruh Selangor Setakat Petang Ini

“Ketika hampir ke kawasan jambatan, jentera dan anggota terperangkap disebabkan air naik mendadak pada jam 6.40 petang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pasukan terus berada di situ sehingga Ahad dan pada jam 2 petang, pasukan yang masih lagi berada di kawasan berkenaan mendapat berita bahawa lima kenderaan yang terperangkap dihanyutkan arus sungai yang melimpah di Jambatan Telemong,” katanya.

Lima Kereta Hanyut Di Jambatan Telemong: Empat Mangsa Maut, Dua Hilang, 10 Selamat

Beliau berkata, pasukan terus melakukan kerja menyelamat dengan dibantu pekerja kilang berhampiran.

“Sepuluh mangsa berjaya diselamatkan dan seorang wanita warga emas meninggal dunia,” katanya.

Beliau berkata, pada hari ini kerja mencari dan menyelamat diteruskan di tempat kejadian dengan kaedah menyusur mengikut arus sungai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pada jam 1.17 tengah hari mangsa pertama iaitu wanita ditemukan pasukan penyelamat pada jarak satu kilometer dari lokasi kejadian.

“Mangsa kedua iaitu seorang wanita warga emas ditemukan pada jam 1.38 tengah hari dengan pada 1.1 kilometer dari lokasi kejadian dan mangsa ketiga iaitu seorang lelaki ditemukan pada jam 2.07 petang pada jarak 1.2 kilometer dari lokasi kejadian,” katanya.

Menurutnya, gerakan mencari mangsa yang hilang masih lagi diteruskan membabitkan 32 anggota bomba. Beliau berkata, 10 mangsa yang terdiri daripada enam lelaki dan empat wanita.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Harian Metro

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PUTRAJAYA, 2 FEBRUARI 2023 – Kementerian Perdagangan Dalam  Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) ingin memaklumkan bahawa, susulan  daripada pengumuman YAB Perdana Menteri...

Mamak News

0 SINGAPURA: Seorang wanita yang sudah berkahwin dan menjalin hubungan sulit dengan rakan kongsi perniagaannya memasang kamera video mini di tandasnya supaya lelaki itu...

Sukan

0 PASUKAN Johor Darul Ta’zim (JDT) mengakui tidak sabar untuk menguji rumah baharu Selangor FC di Kompleks Sukan Shah Alam yang dijangka siap sepenuhnya...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Bekas isteri Datuk S.M Faisal S.M Nasimuddin, Emilia Hanafi memberitahu Mahkamah Majistret di sini hari ini sejak menjadi ibu tunggal,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications