Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Liputan 5G Di Malaysia Kini 73 Peratus – Fahmi 


liputan 5g malaysia

Liputan 5G Di Malaysia Kini 73 Peratus – Fahmi 

PUTRAJAYA, 7 Nov (Bernama) —  Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata capaian rangkaian 5G di Malaysia kini ialah 73 peratus dan beliau yakin sasaran 80 peratus mampu dicapai menjelang akhir tahun 2023.

Beliau berkata berdasarkan maklum balas daripada Digital Nasional Berhad (DNB), kerajaan berada di landasan tepat dalam memastikan sasaran 80 peratus kawasan berpenduduk mendapat liputan rangkaian 5G akhir tahun ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Biarpun berbaki tujuh peratus untuk mencapai sasaran itu, Fahmi berkata terdapat beberapa isu dibangkitkan oleh DNB antaranya masalah tanah yang perlu diselaras dengan pihak berkuasa tempatan.

Fahmi berkata beliau telah meminta Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Mohamad Salim Fateh Din untuk mengadakan pertemuan dengan pihak berkaitan bagi menyelesaikan isu berbangkit.

“Ini agar semua pihak faham bahawa 5G merupakan inisiatif nasional serta usaha bersama untuk melipatgandakan kemajuan dan pembangunan dalam negara,” katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan Kementerian Komunikasi dan Digital di sini hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA JUGA: KKD Tawar Pakej 5G Rahmah & Insentif “Postpaid” Rahmah Penjawat Awam

DNB ditubuhkan pada 2021 untuk melaksanakan misi dan visi selaras dengan Rangka Tindakan Digital Ekonomi Malaysia (MyDIGITAL) antaranya mempercepat pelaksanaan infrastruktur serta rangkaian 5G dan merealisasi potensi 5G di Malaysia bagi memacu aktiviti ekonomi.

Fahmi berkata setakat September 2023, peratus penerimagunaan 5G dalam kalangan penduduk di Malaysia ialah 9.1 peratus dan angka itu adalah lebih baik berbanding 7.4 peratus pada Oktober lepas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata faedah 5G juga dapat dimanfaatkan sepenuhnya jika industri seperti perusahaan mikro, kecil dan sederhana memahami konsep rangkaian itu.

“Kita kena pastikan ikhtiar kerajaan untuk wujudkan lebuh raya data ini dimanfaatkan sebaik mungkin bukan hanya oleh syarikat besar tetapi juga pertengahan,” katanya.

Mengulas isu penerimagunaan 5G, Fahmi berkata beliau telah mengadakan lawatan ke pusat gedung DHL yang menggunakan rangkaian itu bagi perkhidmatan robotik serta dron, dan antara maklum balas yang diterima ialah syarikat berkenaan boleh mengira hampir 8,000 pelet sehari menggunakan 5G berbanding 1,000 jika ia dikira secara manual.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: BERNAMA

The post Liputan 5G Di Malaysia Kini 73 Peratus – Fahmi  appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications