Hi, what are you looking for?

Mamak News

Lonjakan hasil sebanyak RM21 juta menerusi 4 program Insken


PETALING JAYA – Institut Keusahawanan Negara Berhad (Insken) berjaya membantu usahawan meningkatkan hasil jualan sebanyak RM21 juta menerusi empat program bimbingan sepanjang tahun lepas.

Ketua Pegawai Eksekutif Insken, Muhd Firdaus Azharuddin berkata, program bimbingan jangka masa panjang seperti Online Onboarding Coaching Programme (E-Board) dan Insken Bumiputera Business Coaching (IBBC) telah menyumbang kepada peningkatan hasil jualan tersebut.

Ujarnya, lonjakan hasil jualan itu turut dibantu oleh Program Bimbingan Pembangunan Produk dan Program Bimbingan Keuntungan Menu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Daripada hasil jualan sebanyak RM21 juta, IBBC telah menunjukkan nilai peningkatan jualan keseluruhan sebanyak RM18.5 juta diikuti dengan E-Board (RM1.8 juta), Program Bimbingan Pembangunan Produk (RM295,000) dan Program Bimbingan Keuntungan Menu (RM794,000).

“Bagi tahun ini, Insken akan terus menyasarkan untuk membantu kumpulan sasaran kami, iaitu usahawan mikro dan informal. Antara topik yang akan ditambah adalah Operasi Perniagaan dan Pengurusan.

“Program latihan baharu Urus Kewangan untuk Perniagaan Kecil juga bakal diperkenalkan sebagai program lanjutan selepas Kursus Urus Tunai yang dilaksanakan pada tahun lepas,” katanya dalam Sesi Taklimat Media secara atas talian, hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah Muhd Firdaus, Insken turut akan membuka pejabat di Kota Kinabalu dan Kuching selewat-lewatnya pertengahan tahun ini bagi menyasarkan penyertaan sebanyak 15 peratus peserta dari Sabah dan Sarawak.

“Kami menjangkakan dengan pembukaan pejabat baharu ini, akan lebih banyak pemasaran tentang program-program Insken dan berkolabrasi dengan agensi-agensi di Sabah dan Sarawak,” ujarnya.

Secara keseluruhan, seramai 21,385 usahawan telah menyertai Program Insken daripada 502 program yang telah dianjurkan dimana 70 peratus terdiri daripada wanita dan majoritinya dari negeri Selangor.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Maklumat lanjut mengenai program latihan dan bimbingan boleh didapati melalui laman dan media sosial rasmi Insken. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PETALING JAYA – Rata-rata orang bujang berbelanja sekitar RM20 hingga RM30 sehari untuk tiga kali makan. Menerusi tinjauan Kosmo! di hari ini mendapati,...

Mamak News

0 WASHINGTON: White House dan parti Republikan secara dasar bersetuju untuk menaikkan paras siling hutang Amerika Syarikat (AS) bagi mengelakkan kegagalan pembayaran selepas rundingan...

Sukan

0 MONACO – Juara dunia, Max Verstappen mengakui gusar de­ngan ancaman yang bakal diberikan oleh Ferrari menjelang perlumbaan Grand Prix (GP) Monaco malam ini....

Mamak News

0 Ibu Bapa Kena Tahu, Ini Cara Berkesan Cuci Slime Yang Lekat Pada Pakaian Anak Dulu mungkin kita sudah terbiasa melihat kanak-kanak bermain tanah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications