Hi, what are you looking for?

Mamak News

LUAS kesan bau diesel di Sungai Gong


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

SHAH ALAM – Skuad Pantas Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) pada pukul 8.30 malam semalam telah menemukan bau seakan diesel di kawasan Sungai Gong.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Orang Asli Selangor, Hee Loy Sian berkata, pensampelan LUAS menunjukkan bacaan 2 ton di kawasan berkenaan.

“Jarak lokasi pencemaran bau dikesan ke muka sauk loji rawatan air (LRA) terhampir iaitu muka sauk LRA Rantau Panjang adalah 20 km. Pihak Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd. ( Air Selangor ) telah siap siaga dengan pencegahan bagi sebarang kemungkinan di muka sauk.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Siasatan LUAS dilakukan di sekitar kawasan yang mempunyai aliran masuk ke dalam sungai .
Hasil siasatan menemukan beberapa lokasi aliran dengan bacaan bau sekitar 1 ton,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Loy Sian berkata, LUAS juga mendapati terdapat penemuan bau seakan diesel di kawasan hulu Sungai Gong yang berkemungkinan dari kawasan premis industri .

Walau bagaimanapun katanya lagi, siasatan bersama Air Selangor juga mendapati terdapat sisa minyak diesel ke dalam saliran longkang sebuah stesen minyak di kawasan Taman Bayu Permai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pensampelan di lokasi berkenaan dilakukan dan akan dihantar ke Jabatan Kimia Malaysia (JKM) untuk analisis.

“LUAS mengambil tindakan pencegahan awal dengan meletakkan satu unit oil boom di outlet Kolam Takungan Sungai Gong Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), serta empat beg ‘activated carbon’, empat unit ‘oil boom’ dan lima unit ‘oil pad’ di saliran longkang stesen minyak berkenaan untuk memerangkap minyak dan nyah bau,” katanya.

Kakitangan LUAS sedang mengesan bau bahan asing di Sungai Gong semalam.

Dalam masa  sama ujarnya, LUAS telah siap siaga untuk melakukan pengepaman air dari kolam – kolam alternatif di Bestari Jaya ke sungai bagi tujuan ‘flushing’ untuk meningkatkan kadar pencairan di dalam sungai dan seterusnya nyah bau .

Beliau menambah, penggunaan teknologi ‘Bio remediation’ bagi tujuan pemuliharaan juga diaplikasikan di kawasan – kawasan yang terjejas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“LUAS telah mengeluarkan arahan kepada premis terlibat berdasarkan Seksyen 121 (1) Enakmen LUAS 1999 untuk mengalihkan apa – apa bahan pencemar yang berpotensi mencemarkan aliran air sungai serta melaksanakan pembersihan segera agar pencemaran tidak berulang.

“LUAS juga memantau rapi kawasan terlibat melalui pensampelan bau di Stesen Statik di Jambatan Glomac untuk mengesan perubahan bau di dalam Sungai Gong. Berdasarkan rekod, sehingga kini tiada henti tugas LRA dilaporkan oleh pihak Air Selangor,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Kerajaan Negeri Selangor tidak akan berkompromi dengan mana – mana pihak yang melakukan jenayah pencemaran sumber air dan tindakan tegas akan diambil selaras peruntukkan Enakmen LUAS 1999.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kerajaan Negeri Selangor dan LUAS katanya lagi, menyeru kepada semua agar prihatin terhadap aktiviti yang berpotensi menyumbang kepada pencemaran sumber air negeri terutamanya dan melaporkan sebarang aktiviti mencurigakan kepada LUAS untuk diambil tindakan segera. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Pegawai Kanan Rumah Putih memaklumkan Amerika Syarikat (US) bersedia membantu sekutu Eropah selepas kebocoran meletus dari saluran paip...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SABAK BERNAM – Kelong Paradise di perairan daerah ini bakal menjadi transit sementara Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SEGAMAT – Polis menahan lapan lelaki dan seorang wanita yang disyaki terbabit kes rogol seorang pelajar perempuan tingkatan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Dua Paip Gas Bawah Laut Rusia Bocor, Disyaki Ada Unsur Sabotaj Dua saluran paip gas Nord Stream yang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications