Hi, what are you looking for?

Mamak News

Macau Scam guna taktik buat panggilan beri bantuan kerajaan 


PETALING JAYA: Orang ramai diminta berhati-hati dengan menerima panggilan menyatakan mereka layak untuk menerima insentif atau bantuan daripada pihak kerajaan walhal tindakan itu adalah taktik terbaharu digunakan sindiket penipuan Macau Scam.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), Datuk Mohd. Kamarudin Md. Din berkata, melalui pemantauan, sindiket ini didapati kerap mengubah modus operandi mereka.

Kata beliau, sindiket berkenaan kemudiannya akan meminta mangsa menyerahkan nombor identiti (ID) dan kata laluan perbankan dalam talian kononnya untuk memudahkan proses pembayaran bantuan tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Setelah ID berkenaan diberikan, mangsa mendapati wang dalam akaun mereka berkurangan,” katanya dalam satu kenyatan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, kata Mohd. Kamarudin, sindiket macau scam ini turut menghubungi individu dengan menyamar sebagai pegawai dari agensi penguatkuasa seperti polis, mahkamah, bank negara dan sebagainya yang memaklumkan bahawa akaun bank mereka sedang disiasat dan wang mereka akan dibekukan atau hilang.

Jelas beliau, bagi mengelakkan perkara ini, mangsa akan diminta untuk membuka akaun bank baharu dan mengaktifkan kemudahan perbankan dalam talian dengan mendaftarkan nombor telefon yang diberikan oleh pihak sindiket. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Setelah mengikut semua arahan yang diberikan, mangsa akan mendapati wang dalam akaunnya berkurangan,” ujarnya.

Sehubungan itu, Mohd. Kamarudin mengingatkan sebarang maklumat perbankan seperti id, kata laluan dan nombor telefon adalah data yang amat penting dan sulit. 

Jelasnya, maklumat-maklumat ini sama sekali tidak boleh dimaklumkan kepada orang lain khususnya individu yang tidak dikenali dan pihak polis juga tidak pernah meminta maklumat sebegini dalam menjalankan siasatan. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Berdasarkan rekod sejumlah 1,585 kes macau scam telah disiasat melibatkan kerugian berjumlah RM560,88 juta pada tahun lalu dan sebanyak 9,646 individu telah ditahan kerana disyaki terlibat dengan kegiatan ini.

“Orang ramai diseru untuk sentiasa berwaspada dan peka dengan modus operandi yang digunakan oleh penjenayah. sebarang kemusykilan mahupun nasihat, berkaitan jenayah komersial, orang ramai bolehlah berhubung dengan pihak polis melalui ccid scam response center di talian 03-26101559/1599,” katanya. – UTUSAN

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Kisah seorang wanita dikerumuni jemaah ketika waktu solat Jumaat selepas terjaga daripada terlelap, menjadi tular dalam media sosial di Indonesia. Lapor liputan6.com,...

Mamak News

0 Wah! Dengar cerita sekarang ni ada permainan baharu yang semakin mendapat tempat di hati orang ramai. Bukan lato-lato, ya? Ini lain. BACA: Hati-Hati...

Sukan

0 PASUKAN Selangor FC dijangka dapat menggunakan ‘rumah baharu’ mereka, Kompleks Sukan Shah Alam seawal musim 2027 selepas mercu tanda baharu ne­geri Selangor itu...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Kementerian Pertahanan bersetuju untuk meneruskan perolehan kumpulan pertama projek kapal tempur pesisir (LCS) seperti dalam perancangan sebelum ini. Bagaimanapun kata...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications