Hi, what are you looking for?

Mamak News

Mahkamah kekalkan hukuman mati terhadap pemimpin terakhir Khmer Rouge


PHNOM PENH: Mahkamah jenayah perang Khmer Rouge yang disokong Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) di Kemboja bersetuju mengekalkan sabitan pembunuhan beramai-ramai dan hukuman penjara seumur hidup dikenakan ke atas pemimpin terakhir rejim itu yang masih hidup.

Tribunal membuat keputusan selepas rayuan oleh Khieu Samphan, ketua bagi rejim Khmer Rouge yang menghapuskan satu perempat daripada penduduk Kemboja dalam tempoh kurang empat tahun pada 1970-an, ditolak sepenuhnya.

Ia adalah keputusan terakhir yang akan dikeluarkan oleh tribunal yang menelan belanja lebih AS$330 juta (RM1.5 bilion) dan hanya dikenakan kepada lima pemimpin Khmer Rouge, dua daripadanya meninggal dunia semasa prosiding.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dewan Mahkamah Agung mendapati tiada merit dalam hujah Khieu Samphan mengenai pembunuhan beramai-ramai dan menolaknya,” kata Ketua Hakim, Kong Srim dalam keputusan yang panjang lebar.

Mahkamah juga mengekalkan sabitan 2018 terhadap lelaki berusia 91 tahun itu atas pelbagai jenayah terhadap kemanusiaan termasuk pembunuhan, penyeksaan dan perhambaan walaupun beliau tidak mengambil bahagian secara peribadi dalam semua jenayah.

Kira-kira 500 orang berkumpul di dalam bilik mahkamah untuk mendengar keputusan itu, termasuk mangsa Khmer Rouge yang terselamat, sami Buddha, diplomat dan pegawai kerajaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya mahu keadilan untuk semua mangsa kerana kami sangat menderita. Rejim Pol Pot sangat kejam,” kata mangsa yang terselamat, You Soeun, 67.

Walaupun tribunal itu secara rasmi dikenali sebagai Dewan Luar Biasa di Mahkamah Kemboja (ECCC), pakar berkata ia telah melakukan kerja yang berharga dalam menggalakkan perdamaian nasional.

“ECCC diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai model mahkamah hibrid untuk pendakwaan jenayah dan pembunuhan beramai-ramai, beransur-ansur menjadi mahkamah contoh yang beberapa negara pertimbangkan untuk mewujudkan cara yang sama,” kata Timbalan Perdana Menteri Kemboja, Bin Chinn kepada pemberita selepas keputusan itu. – AFP

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Keadaan hujan renyai mengiringi paluan berundur Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Seri Mat Kasim Karim...

Mamak News

0 Murid 11 Tahun Maut Ditimpa Palang Gol Ketika Aktiviti Kurikulum BINTULU, 29 Sept (Bernama) — Seorang murid berusia 11 tahun meninggal dunia selepas...

Sukan

0 KOTA BHARU – Aksi perlawanan Liga Super Kelantan FC menentang Sabah FC di Stadium Sultan Muhammad IV di sini hari ini, terpaksa ditunda...

Hiburan

0 “TERIMA kasih kerana selama ini telah membantu, menghibur, menjadi orang kepercayaan dan sumber kekuatan saya.” Demikian perkongsian kakak kepada selebriti terkenal Noor Neelofa,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications