Hi, what are you looking for?

Mamak News

Mahu Hidup Selama-Lamanya, Lelaki Belanja Lebih RM8 Ribu Sebulan, Telan 60 Pil Sehari


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

“Saya mahu hidup selama-lamanya jika boleh, namun ia tidak mungkin, jadi saya akan melakukan segala yang mampu untuk kekal hidup lebih lama.”

Demikian ujar Leon Kurita-Goudlock, 36, seorang lelaki yang sanggup membelanjakan kira-kira 1,500 pound (RM8,135) sebulan untuk menghentikan proses penuaan agar dia dapat hidup lebih lama.

Dia yang dilahirkan di Amerika Syarikat dan kini menetap di London berkata, dia juga sanggup untuk menjalani proses ‘membekukan diri’ supaya dia boleh dibangunkan kembali pada masa hadapan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Leon mempercayai satu proses yang dinamakan ‘biohacking’ iaitu proses menaik taraf fungsi badan dengan bantuan rawatan, ubat-ubatan, pemakanan, aktiviti kecergasan dan kaedah lain.

Ianya juga dikatakan boleh membantu untuk merangsangkan lagi aktiviti otak serta melambatkan lagi proses penuaan.

Dia mula melakukan perubahan drastik dalam hidupnya dengan mengamalkan ‘biohacking tahap 1’ kira-kira 10 tahun yang lalu selepas melihat ibu bapanya bergelut dengan masalah kesihatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kini, Leon dikhabarkan menelan sehingga 60 biji pil sehari untuk menjalani proses tersebut selepas kedua ibu bapanya meninggal dunia akibat masalah kesihatan.

Biohacking yang diamalkannya membabitkan lima peringkat yang bermula dengan aktiviti kecergasan sehingga tahap terakhir iaitu berpuasa.

“Setiap hari, saya bangun pada pukul 4 hingga 5 pagi dan melakukan meditasi, pergi ke gim dan minum dua liter air.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya mengawal pengambilan makanan antara 1,500 dan 1,800 kalori sehari serta hanya makan antara 6 petang dan 9 malam, selain berpuasa sepanjang hari,” ujar Leon lagi.

Hidup Selama-Lamanya

BACA: Kecewa Tinggal Di Bumi? Manusia Dijangka Akan Mula Hidup Di Atas Bulan Menjelang 2030

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA- Penggunaan perkataan ‘cerakin’ oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu sidang media tengahari tadi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Penganjuran Malaysia Techlympics 2022 khusus untuk peserta berusia tujuh hingga 30 tahun, berjaya menarik pendaftaran...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SUNGAI SIPUT – Empat beranak nyaris maut selepas kereta dinaiki mereka terbabas ke dalam gaung sedalam 30 meter...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. JAKARTA: Seorang pekerja kurier J&T Express dilaporkan membawa lari duit syarikat itu sebanyak 531 juta rupiah (RM151,583). Selepas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications