Hi, what are you looking for?

Mamak News

Makan anggur cegah serangan jantung


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PENGAMBILAN buah anggur dalam pemakanan dapat mengurangkan tahap kolesterol yang boleh membantu mencegah serangan jantung dan strok.

Berdasarkan satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik di California, Amerika Syarikat mendapati, pengambilan anggur dengan secara kerap dapat meningkatkan kepelbagaian bakteria dalam usus yang dianggap penting dalam sistem imun badan.

Selain itu, pengambilan anggur juga dapat menurunkan paras kolesterol, merupakan bahan seperti lemak dalam darah yang menyebabkan arteri tersumbat hingga membawa kepada penyakit jantung.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anggur juga mengandungi antioksidan dipanggil polifenol iaitu sebatian organik yang terdapat secara semula jadi dalam tumbuhan.

Ia boleh memastikan saluran darah sihat dan fleksibel untuk peredaran lebih baik.

“Kami dapati, anggur mempunyai kesan baik terhadap bakteria usus. Ini adalah berita baik kerana usus yang sihat adalah penting untuk kesihatan yang baik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kajian ini memperluaskan rangkaian manfaat kesihatan daripada anggur dalam penurunan kadar kolesterol untuk manfaat kesihatan jantung,” kata pakar pemakanan di Universiti California, Prof. Zhaoping Li.

 Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. MELAKA – Persatuan Bola Sepak Melaka (MUSA) akan mengambil alih sepenuhnya pengurusan Melaka United FC (MUFC) daripada KenTeam...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. JOHOR BAHRU – Banjir kilat yang melanda negeri ini menyaksikan seramai 128 mangsa daripada 40 keluarga di tiga...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SINGAPURA: Usaha meningkatkan taraf hidup golongan pekerja bergaji rendah bukan sekadar menetapkan gaji minimum yang mungkin boleh membawa...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Kumpulan rock terkenal Indonesia, Slank bakal bertemu dengan peminat di Malaysia dalam Konsert 4 Dekad...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications