Hi, what are you looking for?

Mamak News

Makan anggur cegah serangan jantung


PENGAMBILAN buah anggur dalam pemakanan dapat mengurangkan tahap kolesterol yang boleh membantu mencegah serangan jantung dan strok.

Berdasarkan satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik di California, Amerika Syarikat mendapati, pengambilan anggur dengan secara kerap dapat meningkatkan kepelbagaian bakteria dalam usus yang dianggap penting dalam sistem imun badan.

Selain itu, pengambilan anggur juga dapat menurunkan paras kolesterol, merupakan bahan seperti lemak dalam darah yang menyebabkan arteri tersumbat hingga membawa kepada penyakit jantung.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anggur juga mengandungi antioksidan dipanggil polifenol iaitu sebatian organik yang terdapat secara semula jadi dalam tumbuhan.

Ia boleh memastikan saluran darah sihat dan fleksibel untuk peredaran lebih baik.

“Kami dapati, anggur mempunyai kesan baik terhadap bakteria usus. Ini adalah berita baik kerana usus yang sihat adalah penting untuk kesihatan yang baik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kajian ini memperluaskan rangkaian manfaat kesihatan daripada anggur dalam penurunan kadar kolesterol untuk manfaat kesihatan jantung,” kata pakar pemakanan di Universiti California, Prof. Zhaoping Li.

 Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Ibu Bapa Kena Tahu, Ini Cara Berkesan Cuci Slime Yang Lekat Pada Pakaian Anak Dulu mungkin kita sudah terbiasa melihat kanak-kanak bermain tanah...

Mamak News

0 AMPANG JAYA – Helah penagih dadah yang menyamar sebagai polis mengundang padah apabila ditahan pegawai keselamatan di sebuah apartmen di Ukay Perdana, di...

Hiburan

0 MENDIANG merupakan antara pemuzik paling berbakat dan berpengaruh pernah dilahirkan di dunia. Kenyataan tersebut adalah satu fakta yang sukar berganjak. Tina Turner. Sepotong...

Lifestyle

0 Lelaki itu jadi mangsa penipuan selepas kerugian RM320k Gara-Gara Nak Beli R Dan Arak Murah, Lelaki Dari Miri Ini Rugi RM320k. Dilaporkan seorang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications