Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Malaysia ada kepakaran bina bot elektrik


MELAKA – Malaysia kini mempunyai kepakaran dalam pembuatan bot Hydroglyder berkuasa elektrik yang diusahakan syarikat tempatan di Batu Berendam di sini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, walaupun bot Hydroglyder itu dibina khusus bagi industri maritim Singapura, namun ia adalah peluang besar bagi negara untuk menerokai penyelesaian dalam teknologi hijau.

Menurutnya, meskipun prototaip bot itu direka bentuk bagi mengangkut kru pelabuhan di Singapura, namun ia dijangka mampu dimanfaatkan dalam pasaran tempatan pada masa hadapan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Malaysia sudah ada kepakaran terutama daripada segi reka bentuk dan kejuruteraan membina bot elektrik dan ini satu inovasi yang cukup baik bagi merendahkan penggunaan karbon.

“Pada masa hadapan ia juga boleh digunakan untuk mengangkut penumpang khususnya di beberapa pulau peranginan seperti Pulau Langkawi, Pulau Tioman, Pulau Perhentian dan sebagainya,”katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Bot Hydroglyder di Batu Berendam hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah Anthony, usaha inovasi syarikat Yinson GreenTech dan CTruk Boats Shipyard itu bertujuan membangunkan teknologi termaju dan mampan dengan karbon sifar.

Menurutnya, menjelang 2050 peraturan antarabangsa menetapkan bahawa, kenderaan tidak lagi boleh melepaskan karbon dan menggunakan bahan bakar lebih mampan.

“Saya menggalakkan lebih banyak dialog dan perkongsian dalam sektor maritim sebagai usaha memantapkan sistem pengangkutan bersepadu yang cekap, selamat dan mampan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pemasangan dan pembinaan prototaip Hydroglyder ini juga menunjukkan keupayaan negara untuk menyampaikan projek kejuruteraan bertaraf dunia dan berteknologi maju,” katanya. -KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications