Hi, what are you looking for?

Mamak News

Mandi Sungai Berakhir Tragedi, 4 Maut Dan 20 Cedera Diserang Ikan Piranha


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Empat orang telah ditemui maut manakala 20 yang lain cedera selepas diserang ikan piranha dalam beberapa kejadian yang mengejutkan seluruh Amerika Selatan di Sungai Paraguay.

Kematian pertama menjelang tahun baru berlaku pada hari Ahad yang lalu melibatkan seorang lelaki berusia 22 tahun yang hilang ketika sedang mandi di sungai tersebut.

Mayat mangsa ditemui lebih kurang 45 minit kemudian dengan beberapa bahagaian badannya didapati telah hilang dan dimakan oleh ikan piranha.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Serangan kedua pula berlaku kepada lelaki berusia 49 tahun yang dilaporkan hilang di sungai tersebut selama satu jam sebelum ditemui dalam keadaan wajah yang dipenuhi kesan gigitan.

Dua individu lain pula dilaporkan terbunuh dengan kesan gigitan pada badan di Sungai Tebicuary, Villa Florida di Misiones.

Ahli biologi Argentina, Julio Caply mendedahkan bahawa walaupun terdapat lapan spesies piranha di negara itu, serangan ikan piranha biasanya dilakukan oleh dua spesies iaitu serrasalmus marginatus dan serrasalmus maculatus.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut beliau, ikan pembunuh yang kebanyakannya terdapat di sungai Parana dan Paraguay cenderung untuk bersembunyi di bawah tumbuhan terapung sebelum keluar secara tiba-tiba untuk menyerang mangsa.

Orang ramai kini telah diberi amaran untuk mengelakkan daripada mandi sungai semasa musim panas iaitu ketika waktu ikan ini membiak.

Sumber: Daily Mail

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PASIR PUTEH – Seorang pemandu jengkaut maut selepas motosikal yang ditunggangnya merempuh sebuah kereta yang membuat pusingan U...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. HULU SELANGOR – Seramai enam kanak-kanak dan empat orang dewasa berdepan detik cemas apabila terperangkap akibat fenomena kepala...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Mayat seorang wanita ditemui disumbat ke dalam peti sejuk di belakang rumahnya sendiri dalam kejadian di wilayah Phitsanul,...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KLUANG – Seorang lagi mangsa kemalangan berhampiran Kampung Sungai Sayong di sini meninggal dunia ketika mendapatkan rawatan di...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications