Hi, what are you looking for?

Mamak News

Mandi Sungai Berakhir Tragedi, 4 Maut Dan 20 Cedera Diserang Ikan Piranha


Empat orang telah ditemui maut manakala 20 yang lain cedera selepas diserang ikan piranha dalam beberapa kejadian yang mengejutkan seluruh Amerika Selatan di Sungai Paraguay.

Kematian pertama menjelang tahun baru berlaku pada hari Ahad yang lalu melibatkan seorang lelaki berusia 22 tahun yang hilang ketika sedang mandi di sungai tersebut.

Mayat mangsa ditemui lebih kurang 45 minit kemudian dengan beberapa bahagaian badannya didapati telah hilang dan dimakan oleh ikan piranha.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Serangan kedua pula berlaku kepada lelaki berusia 49 tahun yang dilaporkan hilang di sungai tersebut selama satu jam sebelum ditemui dalam keadaan wajah yang dipenuhi kesan gigitan.

Dua individu lain pula dilaporkan terbunuh dengan kesan gigitan pada badan di Sungai Tebicuary, Villa Florida di Misiones.

Ahli biologi Argentina, Julio Caply mendedahkan bahawa walaupun terdapat lapan spesies piranha di negara itu, serangan ikan piranha biasanya dilakukan oleh dua spesies iaitu serrasalmus marginatus dan serrasalmus maculatus.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut beliau, ikan pembunuh yang kebanyakannya terdapat di sungai Parana dan Paraguay cenderung untuk bersembunyi di bawah tumbuhan terapung sebelum keluar secara tiba-tiba untuk menyerang mangsa.

Orang ramai kini telah diberi amaran untuk mengelakkan daripada mandi sungai semasa musim panas iaitu ketika waktu ikan ini membiak.

Sumber: Daily Mail

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Ibu Bapa Kena Tahu, Ini Cara Berkesan Cuci Slime Yang Lekat Pada Pakaian Anak Dulu mungkin kita sudah terbiasa melihat kanak-kanak bermain tanah...

Mamak News

0 AMPANG JAYA – Helah penagih dadah yang menyamar sebagai polis mengundang padah apabila ditahan pegawai keselamatan di sebuah apartmen di Ukay Perdana, di...

Hiburan

0 MENDIANG merupakan antara pemuzik paling berbakat dan berpengaruh pernah dilahirkan di dunia. Kenyataan tersebut adalah satu fakta yang sukar berganjak. Tina Turner. Sepotong...

Lifestyle

0 Lelaki itu jadi mangsa penipuan selepas kerugian RM320k Gara-Gara Nak Beli R Dan Arak Murah, Lelaki Dari Miri Ini Rugi RM320k. Dilaporkan seorang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications