Hi, what are you looking for?

Lifestyle

Manusia Boleh Buta Jika Tinggal Di Planet Lain


CALIFORNIA: Satu kajian mendapati manusia boleh menjadi buta sekiranya tinggal di planet lain atau pernah melakukan pengembaraan ke angkasa lepas. 

Lapor Daily Star, kajian itu itu dicapai selepas penyelidik melakukan kajian terhadap bahagian otak dan kesan graviti terhadap penglihatan kepada angkasawan yang pernah mengembara ke sana.   

Kajian itu turut dilakukan selepas angkasawan memaklumkan mereka perlu memakai cermin mata selepas pulang ke bumi.  

Advertisement. Scroll to continue reading.

Saintis melihat Sindrom Neuro-Okular (SANS) berkaitan penerbangan angkasa dan membandingkan imbasan otak sebelum dan selepas pelayaran angkasa lepas. 

Kajian mendapati semakin lama angkasawan berada di angkasa, penglihatan mereka menjadi semakin kabur dan mereka mempunyai masalah penglihatan. 

Pakar dari Universiti Perubatan Carolina Selatan, Amerika Syarikat (AS) berkata, angkasawan terpaksa membawa sepasang cermin mata tambahan apabila mereka mengembara ke angkasa. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Mereka tahu penglihatan akan semakin merosot di sana dan mula memakai ‘cermin mata jangkaan angkasa’. 

Sebelum ini, seorang bekas ketua Agensi Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) berkata, planet Marikh boleh didiami manusia dengan syarat memasang medan magnet di sekeliling planet merah itu. 

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Jabatan Insolvensi Malaysia sedang merangka beberapa cadangan pindaan terhadap Akta Insolvensi 1967 (Akta 360) bagi menambah baik sistem pentadbiran kebankrapan termasuk...

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications