Hi, what are you looking for?

Lifestyle

Manusia Boleh Buta Jika Tinggal Di Planet Lain


CALIFORNIA: Satu kajian mendapati manusia boleh menjadi buta sekiranya tinggal di planet lain atau pernah melakukan pengembaraan ke angkasa lepas. 

Lapor Daily Star, kajian itu itu dicapai selepas penyelidik melakukan kajian terhadap bahagian otak dan kesan graviti terhadap penglihatan kepada angkasawan yang pernah mengembara ke sana.   

Kajian itu turut dilakukan selepas angkasawan memaklumkan mereka perlu memakai cermin mata selepas pulang ke bumi.  

Advertisement. Scroll to continue reading.

Saintis melihat Sindrom Neuro-Okular (SANS) berkaitan penerbangan angkasa dan membandingkan imbasan otak sebelum dan selepas pelayaran angkasa lepas. 

Kajian mendapati semakin lama angkasawan berada di angkasa, penglihatan mereka menjadi semakin kabur dan mereka mempunyai masalah penglihatan. 

Pakar dari Universiti Perubatan Carolina Selatan, Amerika Syarikat (AS) berkata, angkasawan terpaksa membawa sepasang cermin mata tambahan apabila mereka mengembara ke angkasa. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Mereka tahu penglihatan akan semakin merosot di sana dan mula memakai ‘cermin mata jangkaan angkasa’. 

Sebelum ini, seorang bekas ketua Agensi Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) berkata, planet Marikh boleh didiami manusia dengan syarat memasang medan magnet di sekeliling planet merah itu. 

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PETALING JAYA – Sebuah keluarga yang mempunyai tanggungan dua orang anak atau lebih memerlukan sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan sebagai perbelanjaan membeli barang basah atau...

Mamak News

0 Budak Empat Tahun Lompat Dari Tingkat 26 Guna Payung, Terpengaruh Teng Kartun Gara-gara terpengaruh teng kartun, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun bertindak...

Mamak News

0 SUNGAI PETANI – Tindakan seorang pemandu Grab berhenti di luar lorong kecemasan mengundang padah apabila dia maut dilanggar sebuah lori dalam kemalangan di...

Mamak News

0 Rumah Kongsi Lapan Pintu Musnah Dalam Kebakaran MELAKA, 29 Mei (Bernama) — Sebanyak lapan pintu rumah kongsi berkeluasan 3,962 meter persegi di sebuah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications