Hi, what are you looking for?

Mamak News

Maqis gagal cubaan bawa produk haiwan dari China


SEPANG- Jabatan Perkhidmatan Kuarantin Dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) dengan kerjasama Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) berjaya mematahkan cubaan membawa masuk produk haiwan melalui pintu masuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Terminal 2 Rabu lalu.

Pengarah Maqis Selangor, Mohd. Sobri Md. Hashim berkata, rampasan produk haiwan seberat 20 kilogram dianggarkan bernilai RM200 yang cuba dibawa masuk seorang  warganegara China berjaya dikesan dengan bantuan mesin pengimbas JKDM.

“Konsainan tersebut terdiri daripada 8 kilogram itik dan 12 kilogram sosej lembu mentah yang diletakkan didalam sebuah bagasi selain berisiko membawa masuk penyakit ke dalam negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Produk haiwan itu telah disita oleh pihak Maqis kerana tidak mempunyai permit import serta sijil kesihatan dan sijil halal yang sah,” katanya dalam satu kenyataan di sini tadi.

Jelasnya, perbuatan mengimport produk haiwan tanpa permit sah menjadi suatu kesalahan dibawah Seksyen 11 (1), Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaaan  Malaysia 2011 (Akta 728) yang boleh dihukum dibawah Seksyen 11(3) akta sama.

“Jika disabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi  RM100,000 atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi enam tahun atau keduanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Maqis akan sentiasa bersedia dalam melakukan tugasan di semua pintu masuk negara bagi memastikan komoditi haiwan, pertanian serta ikan yang masuk mahupun keluar dari Malaysia mematuhi syarat dan peraturan yang ditetapkan.

“Ia bagi memastikan keselamatan makanan terjamin dan selamat dimakan oleh rakyat Malaysia,” tegasnya. – KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications