Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Maqis gagal cubaan bawa produk haiwan dari China


SEPANG- Jabatan Perkhidmatan Kuarantin Dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) dengan kerjasama Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) berjaya mematahkan cubaan membawa masuk produk haiwan melalui pintu masuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Terminal 2 Rabu lalu.

Pengarah Maqis Selangor, Mohd. Sobri Md. Hashim berkata, rampasan produk haiwan seberat 20 kilogram dianggarkan bernilai RM200 yang cuba dibawa masuk seorang  warganegara China berjaya dikesan dengan bantuan mesin pengimbas JKDM.

“Konsainan tersebut terdiri daripada 8 kilogram itik dan 12 kilogram sosej lembu mentah yang diletakkan didalam sebuah bagasi selain berisiko membawa masuk penyakit ke dalam negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Produk haiwan itu telah disita oleh pihak Maqis kerana tidak mempunyai permit import serta sijil kesihatan dan sijil halal yang sah,” katanya dalam satu kenyataan di sini tadi.

Jelasnya, perbuatan mengimport produk haiwan tanpa permit sah menjadi suatu kesalahan dibawah Seksyen 11 (1), Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaaan  Malaysia 2011 (Akta 728) yang boleh dihukum dibawah Seksyen 11(3) akta sama.

“Jika disabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi  RM100,000 atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi enam tahun atau keduanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Maqis akan sentiasa bersedia dalam melakukan tugasan di semua pintu masuk negara bagi memastikan komoditi haiwan, pertanian serta ikan yang masuk mahupun keluar dari Malaysia mematuhi syarat dan peraturan yang ditetapkan.

“Ia bagi memastikan keselamatan makanan terjamin dan selamat dimakan oleh rakyat Malaysia,” tegasnya. – KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement