Hi, what are you looking for?

Sukan

Masca sedia bantu ‘ratu kayak’ Syahida


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

TINDAKAN atlet Terengganu, Syahida Asyiqin Rusli yang berhasrat untuk bersara dalam sukan kayak sejurus menyapu empat pingat emas dan memecah empat rekod kebangsaan mendapat perhatian Persatuan Kanu Malaysia (Masca).

Masca melihat atlet berusia 18 tahun tersebut mempunyai potensi besar dalam sukan tersebut, sekali gus ingin membantu Syahida untuk terus giat dalam sukan berkenaan di samping melanjutkan pelajaran di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Masca mengakui tindakan Syahida untuk meninggalkan sukan kayak bakal menjadi satu kerugian berikutan atlet kelahiran Terengganu itu amat berbakat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Syahida sebelum ini mendedahkan dirinya mahu ‘bersara’ dan memberi tumpuan penuh pada pelajaran dalam jurusan pendidikan awal kanak-kanak di Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernetics selepas ini.

Setiausaha Agung Masca, Dr. Jaffry Zakaria menegaskan, pihaknya sedia membantu Syahida dan juga atlet berpotensi lain untuk meneruskan pelajaran serta terus bergiat dalam sukan.

“Kita sudah menghubungi atlet terbabit. Di peringkat persatuan, memang kita akan membantu tetapi bukan hanya dia seorang tetapi ada beberapa atlet negeri lain yang sudah tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta perlu menyambung pelajaran dan mereka ini boleh meneruskan latihan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jadi, kita mahu serapkan mereka ini apabila berakhirnya Sukan Malaysia (Sukma), proses latihan masih boleh berjalan. Kita tidak mahu mereka terhenti di situ saja dan satu kerugian kepada kita di peringkat persatuan (kebangsaan) dan negeri,” kata Jaffry.

Sebelum ini, Syahida menjadi tumpuan pada penampilan pertamanya pada Sukma MSN 2022 apabila meraih empat emas, dua perak dan satu gangsa dan turut memecah empat rekod kebangsaan dalam acara K1 1000 meter (m), K1 500m, K1 200m dan K2 200m.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Seorang pengantin wanita meluahkan rasa terkilan apabila masih belum menerima sebarang gambar dan video akad...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BEIJING: Bekas Presiden China, Jiang Zemin yang mengemudi negara itu melalui era transformasi dari akhir 1980-an ke alaf...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUSAIL – Ketua Jurulatih Portugal, Fernando Santos boleh menarik nafas lega selepas pasukan itu mengesahkan tempat ke pu­singan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Asia Bukan Lagi Pasukan Untuk Kutip Mata, Dah Boleh Gugat ‘Gergasi’ Kejohanan Piala Dunia FIFA 2022 yang berlangsung...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications