Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

McDonald’s terima aduan gangguan seksual setiap minggu


LONDON: McDonald’s United Kingdom (UK) mengesahkan pihaknya menerima kira-kira `satu atau dua’ laporan berkaitan gangguan seksual daripada kakitangan restoran makanan segera itu hampir setiap minggu. 

Lapor Daily Mail, perkara itu diakui oleh Ketua Pegawai Eksekutif McDonald’s UK, Alistair Macrow.

Macrow dikecam hebat oleh ahli Parlimen selepas satu siasatan mendedahkan wujudnya `budaya kerja toksik’ di restoran itu, dengan kakitangannya usia semuda 17 tahun mendakwa diraba dan diganggu hampir sepanjang masa bekerja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketua pegawai eksekutif itu turut tampil memohon maaf kepada mana-mana kakitangannya yang mengalami penderaan atau gangguan di bawah pengawasannya.

Malah, Macrow menyifatkan keterangan mangsa amat mengerikan dan sukar untuk didengar.

Dilaporkan, rangkaian restoran makanan segera itu masih meneliti 249 laporan lain berkaitan keselamatan dan keterangkuman di tempat kerja.          

Advertisement. Scroll to continue reading.

Setakat ini, McDonald’s UK sudah melihat 17 laporan gangguan seksual yang disahkan dan sedang meneliti 27 lagi dakwaan gangguan seksual.

Menurut Macrow, sebanyak 157 laporan sudah disiasat sepenuhnya, dengan 75 daripadanya dikenakan tindakan tatatertib termasuk 18 dibuang kerja.

“Sejak Julai, seramai 18 pekerja dipecat membabitkan aduan secara keseluruhan dan pihak kami masih sedang menyiasat 249 kes selanjutnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Biasanya, kami akan terima antara 20 dan 25 laporan setiap minggu, yang mana satu atau dua daripadanya membabitkan gangguan seksual di seluruh organisasi,” katanya.

Macrow berkata demikian semasa sesi jawatankuasa mengenai dakwaan bekas pekerja bahawa terdapat budaya kerja yang toksik di restoran McDonald’s. 


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Sukan

0 MANCHESTER – Pengurus Manchester City, Pep Guardiola mengakui pasukan itu perlu muhasabah diri bagi memastikan pemain-pemainnya tidak terlalu selesa dengan kejayaan dikecapi selama...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications