Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

MCKK mahu terbang tinggi di Jepun


PASUKAN ragbi The Malay College Kuala Kangsar (MCKK) mahu menggunakan kesempatan beraksi pada Festival Exchange Ragbi Asia-Oceania 2023 di Fukuoka, Jepun sebagai batu loncatan meraih pengalaman dalam melahirkan lebih ramai pemain terbaik pada masa akan datang.

MCKK menjadi salah satu wakil Malaysia beraksi pada festival yang membuka tirai semalam hingga 11 September ini dengan melibatkan penyertaan lima pa­sukan seperti Jepun, Bangladesh dan Malaysia dalam saingan ragbi 7 sebelah.

Jurulatih ragbi MCKK, Fidzamil Basarudin berkata, seramai 12 pemain yang terpilih dipanggil mewakili Malaysia untuk bersaing pada kejohanan bawah 14 tahun (B-14) negara, sekali gus bertekad menimba pengalaman bersaing beraksi di luar negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, pendedahan tersebut penting bagi mengasah bakat atlet-atlet muda negara dari MCKK dan seterusnya mampu menyarung jersi Malaysia pada masa akan datang.

“Program ini dipersetujui pihak Kesatuan Ragbi Malaysia (KRM) bagi membangunkan sukan ragbi di Malaysia dari peringkat akar umbi. Kita lihat program seperti ini bagus untuk atlet muda seperti ini bagi mengembangkan pengalaman mereka ketika berdepan lawan yang berbeza.

“Ini peluang yang baik kepada mereka menimba sebanyak pengalaman dan seterusnya mampu menjadi barisan menyarung jersi kebangsaan beberapa tahun akan datang,” katanya Fidzamil kepada Kosmo! semalam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ditanya mengenai misi di Jepun, Fidzamil yang juga merupakan Guru Kanan Kemanusian MCKK menjelaskan 12 pemain tersebut adalah yang terbaik sekali gus meletakkan kemena­ngan ketika berdepan dua pasukan Jepun.

“Saya difahamkan terdapat sebuah pasukan lagi dari Malaysia iaitu Selangor turut bersaing di festival ini. Penyertaan ini bagus kerana kita juga akan berdepan lawan yang berbeza.

“Jepun juga menghantar dua pasukan terbaik mereka iaitu Ukiha Young Ruggers dan juga Miyake Young Ruggers. Selain itu kita akan juga berdepan pasukan Bangladesh. Jadi, kita mengharapkan keputusan yang positif dari pasukan MCKK,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Teruskan Membaca

Hiburan

0 Aktres berusia 51 tahun itu berkata, dia pelik dengan sikap individu yang suka memperlekehkan orang lain hanya disebabkan perkara remeh terutama jenis kenderaan dipakai....

Mamak News

0 KLANG – Seorang wanita yang juga penduduk Bagan Teo Chew, Pulau Ketam di sini, dilaporkan masih hilang dalam kebakaran tiga buah rumah di...

Mamak News

0 SINGAPURA: Kesihatan mental di Singapura dilaporkan semakin serius, namun lebih ramai bersedia mendapatkan bantuan, menurut tinjauan Kementerian Kesihatan (MOH). Tinjauan Kesihatan Penduduk Kebangsaan...

Sukan

0 JOHOR BAHRU – Pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Esteban Solari menyifatkan keharmonian dalam bilik persalinan merupakan antara faktor penting anak buahnya bermotivasi memberikan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications