Hi, what are you looking for?

Mamak News

Media sosial dibanjiri dengan carian maksud ‘cerakin’


PETALING JAYA- Penggunaan perkataan ‘cerakin’ oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu sidang media tengahari tadi meraih perhatian rata-rata pengguna media sosial.

Dalam sidang akhbar selepas mesyuarat khas Majlis Tindakan Sara Hidup Negara Tahun 2022, Anwar menggunakan perkataan ‘mencerakinkan’ ketika berucap mengenai isu berkaitan subsidi rakyat.

Rata-rata pengguna tidak mengetahui maksud ‘cerakin’ dan meminta penjelasan disebalik ucapan yang disampaikan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya sedang mempersoalkan betapa ceteknya kosa kata bahasa Melayu yang saya tidak pernah ambil tahu selama ini, sampai kena ‘google’ maksud ‘cerakin,” ciap seorang pengguna.

Namun, buat sesetengah pengguna yang arif tentang penggunaan Bahasa Melayu, mereka berkata perkataan itu biasa digunakan lebih-lebih lagi Anwar merupakan graduan Pengajian Melayu.

“Itu bukan perkataan tinggi mana pun sebenarnya. Inilah masa untuk kita tingkatkan penguasaan Bahasa Melayu,” ciap seorang pengguna.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di akaun Twitternya turut menciap makna ‘cerakin’ petang tadi yang bermaksud, ‘melakukan penyelidikan atau pemerhatian terhadap sesuatu’ bagi merungkai persoalan orang ramai.

Orang ramai turut berjenaka dengan berkata mereka akan menunggu penjelasan daripada DBP selepas ini untuk perkataan yang tidak difahami.

“Kalau macam ini, setiap hari ada satu makna perkataan daripada DBP,” seloroh salah seorang pengguna. KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Mamak News

0 KANGAR – Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sanglang cedera pada bahagian kepala selepas diserang seorang lelaki dipercayai bermasalah mental di Masjid Alwi,...

Sukan

0 PETALING JAYA – Pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) melaungkan amaran selepas berjaya menewaskan pasukan gergasi Rusia, Lomotiv Moscow 1-0 pada aksi persahabatan sempena...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications