Hi, what are you looking for?

Mamak News

Media sosial dibanjiri dengan carian maksud ‘cerakin’


PETALING JAYA- Penggunaan perkataan ‘cerakin’ oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu sidang media tengahari tadi meraih perhatian rata-rata pengguna media sosial.

Dalam sidang akhbar selepas mesyuarat khas Majlis Tindakan Sara Hidup Negara Tahun 2022, Anwar menggunakan perkataan ‘mencerakinkan’ ketika berucap mengenai isu berkaitan subsidi rakyat.

Rata-rata pengguna tidak mengetahui maksud ‘cerakin’ dan meminta penjelasan disebalik ucapan yang disampaikan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya sedang mempersoalkan betapa ceteknya kosa kata bahasa Melayu yang saya tidak pernah ambil tahu selama ini, sampai kena ‘google’ maksud ‘cerakin,” ciap seorang pengguna.

Namun, buat sesetengah pengguna yang arif tentang penggunaan Bahasa Melayu, mereka berkata perkataan itu biasa digunakan lebih-lebih lagi Anwar merupakan graduan Pengajian Melayu.

“Itu bukan perkataan tinggi mana pun sebenarnya. Inilah masa untuk kita tingkatkan penguasaan Bahasa Melayu,” ciap seorang pengguna.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di akaun Twitternya turut menciap makna ‘cerakin’ petang tadi yang bermaksud, ‘melakukan penyelidikan atau pemerhatian terhadap sesuatu’ bagi merungkai persoalan orang ramai.

Orang ramai turut berjenaka dengan berkata mereka akan menunggu penjelasan daripada DBP selepas ini untuk perkataan yang tidak difahami.

“Kalau macam ini, setiap hari ada satu makna perkataan daripada DBP,” seloroh salah seorang pengguna. KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat (AS), Osprey yang membawa lapan anak kapal terhempas di Pulau Yakushima di pantai Jepun. Menurut laporan media...

Sukan

0 VALENCIA – Pasukan Repsol Honda mula mengatur barisan kru terbaik mereka menjelang persiapan Kejuaraan Motosikal Dunia (MotoGP) musim depan selepas mengesahkan kehadiran pelumba...

Mamak News

0 Saintis Bimbang Glasier Di Antartika Cair Mendadak & Membimbangkan Kajian sekumpulan penyelidik dari Universiti Leeds mendapati bahawa pencairan ais di kawasan barat Antartika...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Boleh berpoligami tetapi jangan jadikan tontonan umum.” Itu nasihat pelakon Azhar Sulaiman buat para suami susulan isu poligami yang hangat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications