Hi, what are you looking for?

Mamak News

Melampau buat pertunjukan fesyen di pekarangan masjid


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

JAWA BARAT: Ketua Komuniti Ciamis MUA, Santi Novianti meminta maaf kepada seluruh lapisan masyarakat berhubung acara pertunjukan fesyen yang dilakukan di pekarangan Masjid Agung Ciamis sehingga tular dalam media sosial. 

Katanya, insiden tersebut akan dijadikan pengajaran dan berjanji tidak akan mengulangi kesalahan sama. 

“Kami minta maaf kepada seluruh masyarakat Kabupaten Ciamis khususnya kepada Dewan Kesejahteraan Masjid (DKM) dan ulama Ciamis. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami juga tiada niat untuk menularkan video pertunjukan fesyen itu. Semuanya berlaku di luar jangkaan kami,” katanya lapor Tribunnews.   

Sejak beberapa hari lalu, video pertunjukan fesyen yang dimuat naik itu menuai kecaman ramai kerana melanggar norma agama dan kesusilaan. 

Video yang dimuat naik dalam beberapa akaun di TikTok dan Instagram menimbulkan kemarahan ramai kerana lokasi yang digunakan bagi pertunjukan fesyen adalah pekarangan rumah ibadah. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rakaman video menunjukkan sekumpulan lelaki dan wanita berkumpul di halaman masjid untuk memperagakan pakaian. 

Mereka dilihat berjalan berlenggang-lenggok ketika mempamerkan busana serta aksesori yang dipakai.

Dalam pada itu, Ketua DKM Masjid Agung Ciamis, Wawan S Arifin berkata, pihaknya akan memberikan hukuman kepada peserta dan penganjur acara. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Mereka diminta mengikuti pembelajaran ilmu agama secara rutin iaitu dua minggu sekali selama tiga bulan di masjid ini. 

“Pada mulanya, penganjur memang ada memaklumkan acara itu di sekitar jalan Ciamis. Namun, entah kenapa mereka melakukan aktiviti itu di halaman masjid. 

“Jadi, kita berharap masyarakat tidak meniru perbuatan yang dilakukan penganjur,” katanya. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

 


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Spekulasi hubungan Datuk A. Aida dengan pelakon, Wak Doy seakan terjawab apabila penerbit sensasi itu...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Dua beranak nyaris rentung selepas sebuah bilik di kediaman mereka di Jalan SM9, Sunway Batu...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR, 29 Nov (Bernama) — Kerjasama Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) dalam membentuk kerajaan di Perak dan...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. DOHA – Selepas masih gagal meledak sebarang gol di pentas Piala Dunia, penyerang England, Harry Kane bersedia mengadakan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications