Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Lifestyle

Meneroka Keajaiban Blue Ring Reef, Terumbu Karang Berbentuk Cincin Di Sabah


Blue Ring Reef atau juga dikenali sebagai Blue Hole

Meneroka Keajaiban Blue Ring Reef, Terumbu Karang Berbentuk Cincin Di Sabah. Terumbu karang berbentuk cincin yang juga dikenali sebagai ‘Blue Ring Reef‘ atau ‘Blue Hole‘ ini terletak di Lahad Datu, Sabah. Warna laut kebiruan dan terumbu karang yang cantik sekaligus menjadi tumpuan penyelam dasar laut.

Blue Ring Reef ini terletak di Tingkayu Reef dengan hanya menaiki bot 30 minit dari Teluk Darvel. Blue Ring Reef atau Blue Hole ini mempunyai kedalaman kira-kira 15 meter atau 45 kaki. Yang menariknya, terumbu karang ini adalah satu-satunya yang anda boleh temui di Malaysia!

| Kampungmamakcom Meneroka Keajaiban Blue Ring Reef Terumbu Karang Berbentuk Cincin Di Sabah
Meneroka Keajaiban Blue Ring Reef Terumbu Karang Berbentuk Cincin Di Sabah Sumber <a rel=nofollow noopener target= blank href=httpsmalaysiaaktifmy202210keindahan blue ring reef tarikan pelancong ke lahad datu>malaysiaaktif<a>

Aktiviti dan pengalaman

Blue Ring Reef menawarkan pelbagai aktiviti, terutamanya selam skuba dan snorkeling. Ini adalah destinasi ideal untuk mereka yang ingin menikmati percutian jauh dari pusat bandar, menawarkan pengalaman unik dengan biodiversiti marin yang kaya dan karang yang sihat.

Tingkayu Reef di Teluk Darvel ini merupakan tapak selam skuba yang unik telah menjadi tumpuan kepada para pelancong tak kira dalam negara atau luar negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Meneroka Keajaiban Blue Ring Reef, Terumbu Karang Berbentuk Cincin Di Sabah
Meneroka Keajaiban Blue Ring Reef, Terumbu Karang Berbentuk Cincin Di Sabah

Kisah penemuan hidden gem ini

Hidden gem Blue Ring Reef” ini telah diterokai oleh pengusaha pelancongan yang bernama Mr.Glen Hapirulla dan pasukannya kira-kira dua tahun yang lalu. Mereka membuat penemuan tersebut ketika meneroka tapak selam baharu di perairan Silam.

Bahkan difahamkan, mereka membuat peta, melukis sketsa, dan menamakan lokasi tersebut sebagai “Blue Rings Reef.” Berbeza dengan istilah ‘blue hole’ yang merujuk pada struktur dasar laut yang dalam, Blue Ring Reef hanya memiliki kedalaman sekitar 24 meter, menjadikannya unik di antara formasi serupa lainnya di dunia.

Dipetik dari The Borneo Post, sebenarnya terumbu karang berbentuk unik ini telah ditemui di perairan Silam oleh penyelam kelahiran Lahad Datu pada tahun 2017. Tapak selaman yang indah ini telah dipetakan dan diberi nama sebagai Blue Ring Reef oleh Glenn dan Pirate Divers.

Blue Ring Reef, dengan formasi geologi yang unik, kehidupan marin yang kaya, dan kepentingan budaya, merupakan destinasi yang menjanjikan untuk ekopelancongan dan perjalanan petualangan di Malaysia. Usaha untuk mengembangkan dan mempromosikan lokasi ini selaras dengan inisiatif yang lebih luas untuk meningkatkan pelancongan di kawasan tersebut, menonjolkan keindahan alam dan warisan budaya Sabah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Baca juga artikel yang berkaitan dengan Borneo:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

0 PETALING JAYA – Misi pasukan Sabah FC untuk melangkah jauh pada kempen Piala AFC musim ini tidak kesampaian selepas tewas 0-3 kepada wakil...

Sukan

3s WAKIL tunggal negara di Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), Sabah wajar menjadikan Jordan sebagai contoh terbaik untuk mengejutkan kelab Australia, Macarthur FC...

Sukan

3s IMPIAN rakyat Malaysia untuk melihat Datuk Panela Rinong beraksi di pentas Olimpik Paris kali ini hampir lebur apabila gagal meraih peluang terakhir untuk...

Sukan

3s LIVERPOOL – Pengurus Liverpool, Jurgen Klopp berdepan detik cemas apabila kehilangan cincin perkahwinan ketika asyik meraikan kejayaan pasukannya menewaskan Newcastle United 4-2 di...

Advertisement