Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Lifestyle

Mengisi Waktu Lapang Di Perpustakaan Negeri Sabah KKIA


Menunggu Penerbangan Anda? Temui Perpustakaan di Lapangan Terbang KKIA

Mengisi Waktu Lapang Di Perpustakaan Negeri Sabah KKIA. Masa sekolah dulu, mesti anda selalu dengar pepatah ‘membaca itu jambatan ilmu’ kan? Bukan itu sahaja, bait pepatah ini juga pernah dipopularkan oleh ahli rap terkemuka Malaysia, Joe Flizzow dalam lagunya ‘Ciao’.

Amalan ini nampaknya ingin disuburkan di Sabah apabila Perpustakaan Negeri Sabah membuka cawangan perpustakaan tersebut di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA).

Perpustakaan@KKIA terletak di dalam Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, khususnya di Aras 5, Bangunan Terminal. Fasilitas ini merupakan kerjasama antara Perpustakaan Negeri Sabah dan MASB BKI. Ini merupakan pencapaian bersejarah, kerana ini adalah kali pertama sebuah perpustakaan didirikan di dalam lapangan terbang di Malaysia, memberikan perkhidmatan tambahan bagi penumpang yang menunggu penerbangan mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sekali imbas, rekabentuk berlian Perpustakaan Negeri Sabah ini mempunyai konsep seperti Petrosains dan menerapkan elemen futuristik.

Mengisi Waktu Lapang Di Perpustakaan Negeri Sabah KKIA
Mengisi Waktu Lapang Di Perpustakaan Negeri Sabah KKIA. Gambar ihsan Perpustakaan Negeri Sabah

Perpustakaan@KKIA menyediakan pelbagai sumber elektronik melalui platform seperti Sabah Overdrive, Sabah E-Lib, dan u-Pustaka. Ini termasuk surat khabar elektronik, majalah, jurnal, dan bahan eLearning.

Bagi pengembara yang membawa anak-anak kecil, perpustakaan mini ini juga turut menyediakan ruang untuk kanak-kanak. Bolehlah mereka belajar membaca dan meluangkan masa dengan aktiviti yang bermanfaat sebelum berlepas.

Mengisi Waktu Lapang Di Perpustakaan Negeri Sabah KKIA
Mengisi Waktu Lapang Di Perpustakaan Negeri Sabah KKIA. Gambar ihsan Perpustakaan Negeri Sabah

Waktu operasi

Untuk makluman anda juga, perpustakaan ini dibuka pada jam 9 pagi sehingga 6 petang setiap hari termasuk cuti umum. Laman web utama Perpustakaan Negeri Sabah menyediakan maklumat lebih lanjut mengenai Perpustakaan@KKIA dan perkhidmatannya.

Informasi ini dapat dijadikan asas fakta untuk artikel mengenai Perpustakaan@KKIA, menekankan status uniknya sebagai perpustakaan lapangan terbang pertama di Malaysia, pelbagai perkhidmatannya, dan impaknya terhadap pelancong di KKIA.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nah, kalau korang ‘tersadai’ di KKIA sebab penerbangan tertangguh, jangan panik. Boleh bawa baca buku dulu kat sini!

Baca juga artikel yang berkaitan dengan tempat menarik di Sabah:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

0 PETALING JAYA – Misi pasukan Sabah FC untuk melangkah jauh pada kempen Piala AFC musim ini tidak kesampaian selepas tewas 0-3 kepada wakil...

Sukan

3s WAKIL tunggal negara di Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), Sabah wajar menjadikan Jordan sebagai contoh terbaik untuk mengejutkan kelab Australia, Macarthur FC...

Sukan

3s SEREMBAN – Pasukan hi wanita Negeri Sembilan memulakan kempen Liga Hi Malaysia (MHL) 2024 dengan langkah kanan apabila menewaskan PDRM Blue Warriors 3-2...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Pelakon Azhar Sulaiman mendedahkan nyaris menghempas anak sulungnya, Kasih Iris Ixora ketika masih bayi disebabkan tidak mampu menahan kemarahan. Katanya,...

Advertisement